Selecteer de taal

Mechelse Heide en Kikbeek

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Mechelse Heide en Kikbeek

Deze wandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen gaat eerst door de Mechelse Heide, het grootste heidelandschap van Vlaanderen, met weidse vergezichten en langs voormalige grind- en zandgroeves. Daarna gaat het richting de Vallei van de Kikbeekbron waar fjordenpony's grazen op de heide en waar je mooi de bruinkoollagen aan de oppervlakte kan zien.

Afstand: 15 km.

Tijd: 4u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Niet toegelaten.

Totale stijging: 246 meter.

Aard: 90% onverhard.

Markering: Verschillende markeringen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Kikbeekbron.

De wandeling vetrekt aan de toegangspoort Mechelse Heide van het Nationaal Park Hoge Kempen, direct na het vertrek klim je naar de rand van het bos en heb je mooie vergezichten op de voormalige zandgroeve en de weide omgeving. Daarna daal je naar de oever van het eerste meer en stijg je weer om door heide en bos richting de Vallei van de Kikbeek te gaan waar heide, moeras en waterrijke gebieden het landschap bepalen. Op verschillende punten krijg je een panorama van tientallen kilometers ver, ondermeer op de Maasvallei, Luik en de Mijnstreek.

Kikbeek

Download PDF voor routebeschrijving.

Op de wandeling kom je een mix van verschillende markeringen tegen waardoor het bijna onmogelijk is om een exacte routebeschrijving te geven. Download het PDF bestand waar je meer informatie kan vinden. Hoe dan ook als je zonder gps deze route loopt is een goede voorbereiding noodzakelijk..

POI 1 - Mechelse Heide.

De Mechelse Heide is een natuurgebied tussen As en Maasmechelen. Het gebied is gelegen op de oostrand van het Kempens Plateau en is ongeveer 700 ha groot. In 1967 werd het gebied aangewezen als natuurreservaat. Omstreeks 2000 werd een drukke autoweg, die dwars door dit gebied liep, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het gebied maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. De bodem bestaat uit lemig zand met hier en daar veen. Centraal in dit gebied ligt een groot heideveld. Naast de zeldzame rode dopheide komen er vele bremsoorten voor. Kenmerkende broedvogels zijn de boompieper, de roodborsttapuit en de nachtzwaluw. Andere diersoorten die er te vinden zijn, zijn de gladde slang, de heivlinder en de zadelsprinkhaan. Naast heide vindt men hier ook naaldbossen.

Natuur en Bos.
www.natuurenbos.be.

POI 2 - Vallei van de Kikbeekbron.

De Kikbeekbron, een heidegebied met een geherstructureerde zandgroeve, herbergt een rijke waaier aan heidevegetaties. De flanken van de zandgroeve zijn bedekt met mossen, struik- en dopheide, pijpenstrootje, gaspeldoorn, kruipbrem, stekelbrem en typische pioniers zoals berk, wilg en den. Al deze planten nestelden zich hier op natuurlijke wijze. In en rond de grote waterplas wemelt het van het leven. Kleine zegge, ronde zonnedauw en moeraswolfsklauw, veenmos en veenpluis zijn hier talrijk aanwezig. Ook in de lucht gonst het van de bedrijvigheid. Talrijke vogels vinden in de Vallei van de Kikbeekbron een ideale broedplaats, bijvoorbeeld de nachtzwaluw, de geelgors en de boomleeuwerik. Voor heel wat dieren zijn er in dit gebied bovendien extra inspanningen geleverd. Zo zijn op het vlakke plateau poelen uitgegraven, om het de zeldzame rugstreeppad naar zijn zin te maken. Je zult hem echter niet snel spotten, want het is een nachtactief diertje met een goede schutkleur. Vanaf 1960 gebruikte men het schaarse witte zand van de Kikbeekbron voor de aanmaak van zuiver glas. De ontginning stopte volledig in 2001 en stap voor stap werden de flanken van de zandgroeve hersteld. Op het hoger gelegen plateau, naast de herstelde groeve, vind je nog het oorspronkelijke heidelandschap. Wie interesse heeft in geologische geschiedenis, moet de Kikbeekbron zeker een bezoekje brengen. De steile randen van de zandgroeve van Opgrimbie tonen hoe het Kempens plateau zich laag per laag ontwikkelde. Het is de enige geologische site in België waar je bruinkoollagen aan de oppervlakte kan zien.

Natuur en Bos.
www.natuurenbos.be.