Eeuwenlang was het Schulensbroek één groot natuurlijk overstromingsgebied dat meerdere maanden per jaar blank stond. Het broek was erg vruchtbaar, tot plezier van de landbouwers. Hooi van het Schulensbroek was heel gegeerd. Halfweg de jaren '70 probeerde de mens het water van de Demer en haar vele bijrivieren binnen de perken te houden met de aanleg van een wachtbekken. Het Schulensmeer is een feit.
Afstand: 13 km.
Tijd: 3u30.
Graad: Gemiddeld.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Vlak.
Aard: Verhard en onverhard.
Markering: Geel en Blauw.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
Schulensbroek.
De route vertrekt aan ’t Vloot en volgt de oevers van het Schulensmeer. Onderweg wandel je een stukje langs de Abtsgracht. Je volgt de dijk en komt langs De Vroente, Diepe Del en Lange Donken. Onderweg heb je steeds een mooi uitzicht op het Schulensmeer en het Schulensbroek. Je verlaat de dijk en gaat door het Schulensbroek in de richting van het dorpje Schulen. Onderweg wandel je nog een stukje langs de Herk. Van Schulen wandel je weer door het Schulensbroek naar het Schulensmeer. Hier volg je de loop van de Demer tot aan het vertrekpunt.
Download PDF voor routebeschrijving.
Momenteel worden er werken uitgevoerd aan het Schulensbroek.Raadpleeg de informatie over omleidingen. www.schulensmeer.be.
POI 1 - Abtsgracht.
In het westen zien we het broek, kadastraal gekend als “het oude kerkhof”. Tot de 17de eeuw stond hier de kerk van Donk, een parochie die schatplichtig was aan de abdij van Sint-Truiden, op een landduin, een “donk”: van het latijn Dunga of zandheuvel in moerasgebied. Maar de kerk liep onder water en de donkenaren braken ze af en bouwden hun kerk twee kilometer zuidelijker, waar het droger was. De mooie kronkelende gracht heet nog steeds de abtsgracht.
Geen extra informatie.
POI 2 - De Vroente.
Zuidelijk van dit punt ligt de dijk van de rivier de Herk die wat verder samen met de Gete in de Demer uitmondt. Achter de Herk is er nog één van de weinige vrijweide gebieden van Vlaanderen: “de Vroente”. Deze zone is bijzonder waardevol voor de natuur, zowel qua flora als fauna. Dit is zo dankzij eeuwenlang extensief beheer. Daarom is het de kern van een Natura 2000 gebied. Goed rondkijken dus: grutto’s in lente en zomer, wilde zwanen in de winter, er is steeds wel iets te zien. Kijk goed naar het reliëf in het landschap: er zijn nog steeds “donken” te bemerken.
Geen extra informatie.
POI 3 - Diepe Del.
Hier zien we het Schulensbroek in al zijn glorie. De weiden zijn zowat de laagst gelegen van het hele gebied; de plaatselijke benaming is ”Diepe Del”, wat etymologisch verwant is met Doel bijvoorbeeld. Het is een pleisterplaats voor ganzen. Die waren vroeger enkel ’s winters te zien, maar ondertussen broeden ze in het gebied en overzomeren massaal. Aan de andere zijde lag vroeger het eiland op het meer waar ganzen broedden (de vos kon er niet bij), en waar meestal aalscholvers in de bomen rustten (te merken aan de witte uitwerpselen van deze viseters). Wie veel geluk heeft, kan de visarend aan het werk zien. Het eiland op het meer heeft ondertussen, in het kader van het Life Delta project, plaats gemaakt voor een moeraszone.
Geen extra informatie.
POI 4 - Lange Donken.
We vervolgen over de dijk onze weg naar het dorpje Schulen. Links het wachtbekken met het meer, rechts de Lange Donken. Bij overstroming blijven als laatste enkele ovale zanderige ophogingen zichtbaar (afgesleten donken). Dit gebied is een paradijs voor weidevogels. Er werden ook vele poelen aangelegd door de Vrienden van het Schulensbroek ten behoeve van de reptielen. Richt je verrekijker op weidepaaltjes en prikkeldraad en… geniet.
Geen extra informatie.