Selecteer de taal

Het Munsterbos

Wandelroute

Het Munsterbos.

Image
Munsterbos

Het Munsterbos.

Deze wandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen gaat door het mooie Munsterbos dat op de grens van de arme Kempen en het vruchtbare Haspengouw ligt. De wandeling gaat door oude gemengde loofbossen langs de Sint-Amor kapel naar de Staatsvijvers waar je vanop de kijktoren een mooi uitzicht hebt op de vijvers die dateren van het begin van de 17de eeuw. In het Bonijterbos wandel je over kronkelende bospaadjes naar het kasteel van Groenendael. Door een open landschap met graslanden gaat het verder in de richting van de meanderende Munsterbeek.

Afstand: 11.5 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Gele zeshoek.

Wandelschoenen aanbevolen.

Bonijterbos.

De wandeling vertrekt aan kasteel Edelhof en gaat door het Edelhof park in de richting van het Munsterbos. Wanneer je de Munsterbeek oversteekt wandel je langs een onverharde bosweg naar de opmerkelijke boskapel van Sint-Armor. De Sint-Amorkapel werd gebouwd in 1941 met brokstukken van o.a. bunkers. De naam danken we aan een Franse pelgrim. Wat verder kom je aan De vijvers van het Munsterbos , bij de lokale bevolking bekend als “de staatsvijvers”. Hier kan je een beverdam van kortbij bewonderen en vanop de uitkijktoren heb je een prachtig zicht over de vijvers. De route gaat verder langs de brede onverharde bosweg naar de kapel van het Geheim Leger, een eenvoudig bakstenen kapelletje met het embleem van de verzetsbeweging van het Geheim Leger. Je verlaat het bos en komt aan de kasteelmolen van Zangerheiken. Hier volg je een vrij lang stuk de Zangerheistraat tot je aan het Bonijterbos komt. Via kronkelende bospaadjes wandel je naar het kasteel van Groenendael dat dateert uit de 18e eeuw. Langs verkeersluwe wegen wandel je nu in de richting van de beekvallei van de Munsterbeek. Je volgt de oever van deze meanderende beek tot aan de brug van de heenweg. Vanaf hier volg je route van de heenweg tot aan het vertrekpunt.

Download PDF voor kaart.

Sommige paden kunnen er slijkerig bijliggen.

POI 1 - Sint-Amor kapel.

De Sint-Amor kapel heeft het uitzicht van een miniburcht. De ronde toren is zelfs voorzien van schietgaten. De kapel is toegewijd aan de Heilige Amor, een heilige uit de 8ste eeuw, een Franse pelgrim die zich op latere leeftijd als kluizenaar vestigde in Munsterbilzen.

Geen extra informatie

POI 3 - De Vijvers.

De vijvers van het Munsterbos , bij de lokale bevolking bekend als “de staatsvijvers” dateren van het begin van de 17de eeuw. Ze werden aangelegd volgens een eeuwenoud Kempens systeem om aan visteelt te doen.

Geen extra informatie

POI 4 - Kapel van het Geheim Leger.

Het eenvoudige bakstenen kapelletje draagt het embleem van de verzetsbeweging Geheim Leger. Het is gebouwd op de plaats waar een voormalige schuilplaats van deze verzetsbeweging was en waar een aantal leden van deze beweging door de bezetter werden geëxecuteerd. De kapel wordt aan beide zijden geflankeerd door een marmeren gedenkzuil met daarop de namen van 54 vermoorde verzetsstrijders. Het Geheim Leger was een gewapende Belgische verzetsgroepering tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geen extra informatie

POI 6 - Kasteel van Groenendael.

Groenendaal is een verkeerde en late schrijfwijze voor het oorspronkelijke Croenendael of Croonendael. Croenendael was een Loons grootleen, dat samen met Hoelbeek en Jonckholt (confer Hoelbeek) één leengoed vormde, in het bezit van de heren van Jonckholt. Eind 14de eeuw heeft een deling van de goederen plaats: Aleidis van Jonckholt, gehuwd met Godenoel van Elderen, heer van Elderen, erft Croenendael. Vervolgens komt het goed in het bezit van de familie Lamboy (1477). Midden 18de eeuw(1757) is de familie de Grady eigenaar van het goed. Het is Michel Joseph de Grady (+ circa 1786) die het oude, 17de-eeuwse kasteel in Maasstijl verbouwt tot zijn huidige, classicistische vorm, evenals de hoeve. In 1861 wordt het goed verkocht aan baron Emile de Rosen de Borgharen. Het is nog steeds in privé-bezit.

Geen extra informatie | Niet toegankelijk voor het publiek.

Wandelroutes Limburg.