Tussen Genk en Hasselt ligt het natuurgebied De Maten dat vandaag de hoofdrol zal spelen in deze wandeling. Eerst wandel je door het Diepenbekerbos om daarna via de Stiemerbeek aan de Slagmolen te komen. Van hier gaat het verder langs een drassig natuurpad dat mooie uitzichten heeft op de vijvers van het natuurgebied. Even voorbij twee bunkers die deel uitmaakten van de verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereld oorlog houden we nog even halt bij een vogelkijkwand die een prachtig panorama biedt over de Augustijnenvijvers.
Afstand: 12 km.
Tijd: 3u00.
Graad: Licht.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Niet toegelaten.
Totale stijging: 84 meter.
Aard: Verhard en onverhard.
Markering: Rode driehoek met een uitbreiding van 2 km - zie PDF routebeschrijving.
Advertentie.
Weijers.
Tussen Genk en Hasselt ligt het natuurgebied De Maten dat vandaag de hoofdrol zal spelen in deze wandeling. We vertrekken aan de ruime parking (Havenlaan) langs het Albertkanaal. We dalen de dijk af en doorkruisen het Diepenbekerbos. Eenmaal uit het bos lopen we langs een waterzuiveringsinstallatie en komen we via enkele weiden in een wijk terecht waar een eerste horecazaak Hut Moment gelegen is. Een eindje verderop volgen we de Stiemerbeek stroomopwaarts tot aan de Slagmolen. Indien men hier de dorst wil laven kan men een goede 300 meter naar rechts gaan tot aan Café De Schom. We vervolgen onze route terug richting Slagmolen en net er voorbij slaan we linksaf, een soms toch wel drassig natuurpad in, dat ons mooie uitzichten gunt op de vijvers van het natuurgebied. We passeren een oud kerkhof, een herdenkingssteen voor een neergeschoten Halifax bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. De rest van de wandeling krijgen we mooie uitzichten over de heide en de vijvers. Even voorbij twee bunkers die deel uitmaakten van de verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog houden we nog even halt bij een vogelkijkwand die een prachtig panorama biedt over de Augustijnenvijvers.
Download PDF voor routebeschrijving.
Sommige paden kunnen vrij drassig zijn.
POI 1 - Natuurgebied De Maten.
De naam Maten is verwant met het Engelse "meadows". Het gebied maakt net als Kiewit en het Munsterbos, deel uit van De Wijers, een vijvercomplex op de overgang van het Kempens Plateau naar de Demervallei. Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten. Al in de middeleeuwen legde men reeksen van vijvers aan via eenvoudige dwarsdijken in de vallei. De overloop van de ene vijver vormt tegelijk de toevoer voor de volgende vijver. Voor de vijvers in De Maten werd de Stiemerbeekvallei meermaals afgedamd. Naarmate de viskweek intensiever werd in de eerste helft van de twintigste eeuw, kregen vele vijvers aparte op- en aflaten. In De Maten vind je nog een mix van beide systemen. De waterhuishouding is er dan ook een ingewikkeld onderdeel van het beheer van een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. In De Maten willen we het landschap van open heidevelden met stuifduinen en gagelstruwelen herstellen. Daarnaast krijgen de vijvers met rietkragen en moeraszones alle kansen. Ook broekbossen en eiken-berkenbossen worden niet vergeten. Een uitgekiende planning van leeglopen en vullen van de vijvers moet tegemoet komen aan de eisen van zowel watervogels als steltlopers en amfibieën. Zo zorgen we er ook voor dat het slib verdroogt en mineraliseert, zodat bijzondere planten van droogvallende vijverbodems op zand kunnen opduiken. Riet wordt cyclisch gemaaid om wilgenopslag tegen te gaan. Kappen van boomopslag en plaggen zijn belangrijke activiteiten om de open heide te behouden. Gelukkig krijgen we hier assistentie van grazende gallowayrunderen.
Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.
POI 2 - De Slagmolen.
De Slagmolen in Genk is de bekendste en nog steeds werkende molen van deze gemeente. In 1523 bouwde het lakenambacht van Hasselt een volmolen op de Stiemerbeek. Er werd vilt op basis van wol vervaardigd. Vanaf 1645 produceerde men er koorden van vlas en hennep en olie uit raap- en koolzaad. Vanaf 1843 tot 1955 deed ze dienst als korenmolen. Restauratie zorgde ervoor dat de molen opnieuw in bedrijf is sedert 1986.
Geen extra informatie.
POI 3 - Herdenkingssteen neergeschoten Halifax.
Op dinsdag 26 februari 2013 onthulde de Bokrijkse Werkgroep Oprichting Oorlogsgedenktekens (BeWOOG ) het eerste van twee oorlogsmonumenten in Bokrijk. Het monument is een steen uit het domein Kattevennen die op vraag van BeWOOG door de technische dienst van de stad naar hier gehaald werd om als gedenkteken te dienen voor de bemanning van de Halifaxbommenwerper die hier op 13 mei 1944, afgeschoten door een Duitse nachtjager, neerstortte.
Geen extra informatie.
POI 4 & POI 5 - Bunkers B1 en B2.
In het deelgebied bevinden zich nog twee bunkers (B1 en B2). Een derde bunker (B3) bevindt zich aan de andere kant van de Havenlaan. Ze waren in mei 1940 een onderdeel van de verdedigingsgordel voor het sas van Diepenbeek samen met onder andere nog twee bunkers, prikkeldraad- en antitank versperringen. In Diepenbeek was ook het plan opgevat om een antitankgracht te bouwen, maar deze is er nooit gekomen. In afwachting hiervan werden er dus wel antitankversperringen geplaatst. Bij de bouw van deze verdediging werd ook rekening gehouden met de topografie van het terrein dat in Diepenbeek moerassig was. De bunkers langs het kanaal zijn zeer vergelijkbaar met andere bunkers uit de periode 1939-1940, onder andere van de KW-Linie en de bunkergordel bruggenhoofd Gent. Al de bunkers van de bruggenhoofden langs de sluizen van het Albertkanaal hadden gemeenschappelijke karakteristieken: de muren van gewapend beton waren 1,3 meter dik, er waren twee tot vier wapenkamers, er waren haken op het dak voor de bevestiging van camouflagemateriaal, de luiken waren gemaakt van gegalvaniseerd staal en niet meer van hout en naargelang de aard van het terrein werden de bunkers op Frankipalen gebouwd. Verder zijn er bij de drie bunkers in Diepenbeek nog andere elementen aanwezig die kenmerkend zijn voor bunkers uit deze periode: alle bunkers hebben "granaatgaten" ter bescherming tegen de vijand die munitie in de bunkers zou willen gooien. De bunkers hebben een ijzeren golfplaten plafond als verloren bekisting waarop beton gestort is. De bunkers zijn voorzien van kijksleuven, aan de buitenzijde bekroond met een klein druiplijstje. Alle bunkers hebben een nooduitgang. De bunkers zijn voorzien van oreillons; dit zijn zijmuren die doorgetrokken werden tot voorbij het schietgat zodat deze uit het zicht bleven. De bunkers werden verder ook voorzien van ventilatieschachten en kabeldoorgangen. Bunkers B2 en B3 hebben drie schietzijden en bunker B1 heeft vier schietzijden. Ten gevolge hiervan zijn bunkers B2 en B3 driekamerbunkers en is bunker B1 een vierkamerbunker. In bunker B2 zijn nog enkele interieurelementen aanwezig: zo zijn er in elke kamer kapstokken aanwezig voor het ophangen van materiaal en is er nog een T-tablet aanwezig voor de opstelling van een Maximemitrailleur.
Geen extra informatie.
POI 6 - Vogelkijkwand.
Prachtig uitzicht over de Augustijnenvijvers vanop deze vogelkijkwand. Om vogels tijdens de broedperiode en in de wintermaanden voldoende rust te bieden, werd er in de periode november - december 2008 een vogelkijkwand gebouwd aan de zuidoosthoek van de Augustijnenweyer. Door de beschutting van deze wand kan je de vogels van dichtbij beloeren, zonder dat deze hierdoor extra verstoord worden - een duidelijke meerwaarde dus voor zowel de wandelaars als natuur.
Geen extra informatie.