Selecteer de taal

Negenoord

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Negenoord

Deze veelzijdige wandeling gaat door een typisch landschap aan de Maas. Je gaat door de natuurgebieden Kerkeweerd en Negenoord, de Maasuiterwaarden en het gebied de Oude Maas.

Afstand: 13 km.

Tijd: 3u15.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Rode driehoek.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Kerkeweerd.

Je vertrekt langs een oude Maasarm. De Maas heeft namelijk haar oevers steeds meer naar het oosten verlegd. Door een open landschap wandel je in de richting van de natuurgebieden Kerkeweerd en Negenoord. Deze vroegere Maasuiterwaarden zijn door grindwinning herschapen in een plassengebied omgeven door ecologisch rijke oevers en een kleurrijk en kruidenrijk mozaïeklandschap van graslanden en wilgenbossen. Het is een prachtige plek voor talloze watervogels, maar ook de bever voelt zich hier thuis. Je kan er de kijktoren beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht. Door de Maasuiterwaarden in de omgeving van het gehucht Boyen wandel je in de richting van De Schaapskuil. Aan de Vissersstraat in Dilsen wandel je langs een oude Maasarm door het gebied Oude Maas. Langs een wijngaard, het gehucht Boyen en een open landschap wandel je terug naar vertrekpunt.

Negenoord

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Negenoord-Kerkeweerd.

In natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd zorgen de Konikpaarden en Galloway runderen jaarrond voor het beheer. Zij zorgen dat er een mozaïekstructuur ontstaat met open plekken, bloemenrijke ruigtes en bosjes. Sinds kort helpt ook de bever een tandje mee. Door dat ‘vreetwerk’ en de aanvoer van kalkrijk grind en zaden uit het zuiden, vind je in Negenoord-Kerkeweerd bloemen en planten terug die je elders in Limburg (behalve in de Maasvallei) bijna niet tegen komt.

Limburgs Landschap.
www.limburgs-landschap.be.

POI 2 - Memorial Lucien Vandenbroeck.

Tijdens de mobilisatie werden in het gezin Colson in Rotem negen Belgische soldaten behorend tot het regiment ‘Eerste Jagers te paard’ ingekwartierd. Hun opdracht bestond erin de bunker aan de Maas te verdedigen en de opmars van de Duitse invaller af te remmen. Bij de inval op 10 mei 1940 sneuvelde een van de negen soldaten. Dodelijk getroffen door een mitrailleursalvo. Het jonge slachtoffer, Lucien Vandenbroeck, was afkomstig van Sint-Gillis Brussel en was 20 jaar oud. Jef Colson, diep ontroerd door de gebeurtenis, heeft op de plaats een eenvoudig monumentje opgericht.

Geen extra informatie.