Selecteer de taal

De Luysen

Deze prachtige wandelroute toont je de kern van het natuurgebied de Luysen. Drie kijkhutten bieden je een panoramisch zicht op de vijvers van het natuurgebied. Je volgt een stuk de loop van de Abeek, één van de belangrijkste beken voor het GrensPark Kempen~Broek en gaat door het gevarieerde landschap van de Sint-Maartensheide.

Schulensmeer

Eeuwenlang was het Schulensbroek één groot natuurlijk overstromingsgebied dat meerdere maanden per jaar blank stond. Het broek was erg vruchtbaar, tot plezier van de landbouwers. Hooi van het Schulensbroek was heel gegeerd. Halfweg de jaren '70 probeerde de mens het water van de Demer en haar vele bijrivieren binnen de perken te houden met de aanleg van een wachtbekken. Het Schulensmeer is een feit.

Holven

Deze wandeling gaat door het Holven dat een onderdeel is van Bosland. Door droge naaldbossen op voormalige stuifduinen wandel je naar de Heide Achter De Steenweg om zo het natuurgebied ’t Plat te bereiken. Hier wandel je door nat moeras langs de Holvense beek en over natte en droge heide afgewisseld met ruigten en broekbossen.

Bergerven

Deze afwisselende wandeling brengt je vanuit Opoeteren door de Dorperheide en via het cultuurlandschap De Houw naar de Vossenberg op de rand van het Kempisch Plateau. Daarna gaat het naar natuurgebied Bergerven en langs het kanaal Zuid-Willemsvaart. Het laatste gedeelte wandel je door de vallei van de Bosbeek.

Terhills

Waar niet zo heel lang geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, wandel je nu door een prachtig stukje natuur. Je kan er genieten van een verrassend landschap langs de Grote Plas en je beklimt de Lange Terril en Tweelingen Terril met spectaculaire panorama’s!

Bolderberg

Deze wandeling gaat door het natuurgebied Bolderberg met vijvers, gemengde bossen, graslanden en heide. De route gaat van de Galgenberg naar de Weyerman en door het Vogelzangbos naar de Bolderberg waar je een mooi uitzicht hebt op de vijvers en het kasteel van Terlaemen. In domein Bovy wandel je over water terug naar het vertrekpunt.

De Berwijn

Van het in het Maasdal gelegen Moelingen wandel je langs akkers en boomgaarden naar het Nederlandse kerkdorp Mesch. Dit dorp was op 12 september 1944 het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd door Amerikaanse soldaten. Van Mesch wandel je langs uitgestrekte velden afgewisseld met tal van boomgaarden in de richting van het natuurgebied van de Berwijn. Op de kalkrijke hellingen van dit gebied groeien eiken, haagbeuken en heel wat voorjaarsbloeiers.

Tags: ,
Tweelandenpad

Deze zeer gevarieerde wandeling in het natuurgebied Hageven - De Plateaux gaat eerst langs de oevers van de meanderende Dommel om daarna door een open landschap in de richting van de heide met prachtige vennen te gaan. Door een mooi naaldbos gaat het verder in de richting van de Pelterheggen een uniek gebied met vloeiweiden.

Roger — Wij deden deze schitterende wandeling op 5 mei 2021. Onze GPS vond Pelt niet. Dan dien je Neerpelt in te tikken... De wandeling kan ook gevolgd worden via de wandelknooppunten. Vertrek is KP 50 aan het bezoekerscentrum. Vervolgens 53-95-94-93-96. Aan KP 96 volgen we links gele driehoek op groene ......
De Teut

De Teut is in alle jaargetijden de moeite waard maar zeker in de nazomer, wanneer de heide prachtig purper bloeit. Je wandelt hier letterlijk tussen de heide, komt unieke vennen tegen en kan op de heuvels genieten van een uitzonderlijk panorama over de streek.

Lommelse Sahara

Deze wandeling gaat over de Lommelse Sahara een uniek zand- en duinlandschap dat behoort tot het bosgebied Bosland. Onderweg kan je de 30 meter hoge uitkijktoren beklimmen en wandel je over de voetgangersbrug van het Kempisch kanaal.

janadmin — Let op: De Lommelse Sahara is voor onbepaalde tijd afgesloten voor het publiek ingevolge de corona pandemie!...
Resterheide

Deze afwisselende wandeling gaat door het natuurgebied Resterheide, een naam die verwijst naar het vroegere heidelandschap, waar je nog her en der sporen van kan terugvinden. In dit brongebied van de Bolissenbeek en Zwarte Beek wandel je door bossen en langs houtkanten die de grens van akkers en weilanden aangeven. Onderweg heb je op de uitkijktoren een mooi zicht op de Begijnenvijvers en kan je in de kijkhut aan het Zwartwater tal van watervogels spotten.

Sandra — Wij deden deze wandeling deze morgen, heel mooi zo met de sneeuw en het ijs op de vijvers. We gaan deze zeker nog eens overdoen wanneer de sneeuw weer weg is . Niet te ver van huis en toch weer wat anders. Bedankt om te delen....
Altenbroekwandeling

Deze wandelroute voert je door het grensoverschrijdend natuurgebied Altenbroek tussen ‘s-Gravenvoeren en het Nederlandse Noorbeek. Het dankt zijn naam aan Kasteel Altembrouck, dat je onderweg in de verte ziet liggen. Het Noordal, de holle wegen en het bos dat Schoppemerheide heet zijn echte parels om door te wandelen.

Tags: ,
Rob — Gelopen op 10 oktober 2019 onder uitstekende weersomstandigheden. Mooie wandeling, route uitstekend aangegeven via het wandelnetwerk. In Noorbeek naast de kerk goede horecagelegenheid....
De Maten

Tussen Genk en Hasselt ligt het natuurgebied De Maten dat vandaag de hoofdrol zal spelen in deze wandeling. Eerst wandel je door het Diepenbekerbos om daarna via de Stiemerbeek aan de Slagmolen te komen. Van hier gaat het verder langs een drassig natuurpad dat mooie uitzichten heeft op de vijvers van het natuurgebied. Even voorbij twee bunkers die deel uitmaakten van de verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereld oorlog houden we nog even halt bij een vogelkijkwand die een prachtig panorama biedt over de Augustijnenvijvers.

Tags: ,
Ziepbeek

Deze wandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen laat je kennismaken met één van de schaarse natte beekvalleien van het Kempens Plateau, een verborgen parel: De vallei van de Ziepbeek.

Tags: ,
Alfons Crijns — Zijn dit de wandelpaden van het Nationaal park Hoge Kempen waar men de mond zo van vol heeft. Was me dit een teleurstelling. De Vallei van de Ziepbeek in Rekem-Lanaken is via Opgrimbie gewoon niet bereikbaar, tenzij men hoge rubber laarzen aandoet. Wie mag daar met zware voertuigen rondrijden ? J......
Inge — Prachtige, afwisselende wandeling!...
janadmin — Het vertrekpunt van de wandeling is gewijzigd. Er werd een nieuwe parking aangelegd in de Daalbroekstraat. Het gps bestand en de routebeschrijving werden aangepast. Veel wandelplezier....
Teuvenderberg

Deze wandelroute laat je alle mooie plekjes van het Gulpdal in de buurt van Teuven zien. Van het kleine dorpje wandel je in de richting van het Roodbos. Na een klein stukje door dit beukenbos gaat het verder via een open landschap in de richting van de Gulp. Langs de hellingbossen bereik je het plateau van Crapoel en de Teuvenderberg. Langs het kasteel van Sinnich, dat een belangrijke rol speelde in de Eerste Wereldoorlog, wandel je terug naar Teuven.

Christophe — Heel toffe wandeling, perfekt aangeduid, veel natuur en mooie zichten...
Mechelse Heide en Kikbeek

Deze wandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen gaat eerst door de Mechelse Heide, het grootste heidelandschap van Vlaanderen, met weidse vergezichten en langs voormalige grind- en zandgroeves. Daarna gaat het richting de Vallei van de Kikbeekbron waar fjordenpony's grazen op de heide en waar je mooi de bruinkoollagen aan de oppervlakte kan zien.