Selecteer de taal

De Rodeberg

Deze mooie wandeling brengt je van de Sulferberg, een complex van bronbossen, door een open landschap naar het Hellegatbos. Van de Rodeberg wandel je naar de prachtige Douvevallei. Door het natuurreservaat Broekelzen leiden houten trappen je door dit brongebied van de Broekelzenbeek. Langs weilanden en akkers met mooie vergezichten wandel je terug naar Westouter.

De Dode IJzer

De wandeling gaat eerst naar de Dode IJzer, een oude meander van de IJzer. Daarna wandel je langs de Zwijnbeek, de IJzer en de Heidebeek om zo het pittoreske dorpje Haringe te bereiken. Via land-, kerk- en rustige wegen wandel je naar de andere zijde van Roesbrugge om langs de oever van de IJzer terug te keren.

Stuvetjes wandeling

De Stuvetjes wandelroute brengt je langs alle aspecten van een klein dorp op het platteland: Stuivekenskerke. Dit mooi en karaktervol dorp heeft heel wat schatten te bieden, want het heeft de laatste 150 jaar zowat alles meegemaakt! Tijdens deze wandeling maak je kennis met de IJzer, het natuurgebied van de Viconia Kleiputten, de vroegere dorpskern op het Onze-Lieve-Vrouwhoekje en natuurlijk de Eerste Wereldoorlog.

Tags: ,
Bethoosterse Broeken

De Bethoosterse Broekenwandeling verkent twee totaal verschillende landschappen in de omgeving van Esen (Diksmuide). Je wandelt eerst in het hoger gelegen gebied, ten zuiden van Esen, waar je mooie panorama’s over de Westhoek hebt. Halfweg de route kom je in de Bethoosterse Broeken, een zijvallei van de IJzervlakte. We wandelen onder andere langs de Handzamevaart. Het gebied bestaat uit laaggelegen weiden en hooilanden en herbergt een unieke fauna en flora.

Tags: ,
De Blankaart

Water is het sleutelwoord van deze wandeling omdat de Blankaart in het hart ligt van de overstroombare IJzervallei. De naam Blankaart verwijst immers naar ‘Blank Staan’. De Blankaartvijver is een restant van vroegere turfwinning. In het gebied kom je langs vogelkijkhutten, uitkijktorens en een uitzichtplatform. Afhankelijk van het seizoen zijn er zoveel verschillende vogels te spotten dat je de tijd vergeet.

Tags: ,
Zwin Wandelroute

De Zwinwandelroute laat je kennismaken met de grote diversiteit aan natuurwaarden en landschappen in Knokke-Heist. Vanuit het Zwin Natuur Park of de Oosthoek struin je door de Zwinduinen en –polders en verken je de Hazegraspolder. Oude zeeweringsdijken getuigen van de strijd tegen de zee. Je wandelt door het Koningsbos, over knuppelpaden en tussen Schotse hooglandrunderen. Je wordt beloond met een grandioos uitzicht over de Zwinvlakte.

Tags: ,
Uitkerkse Polder

Op een boogscheut van de populaire badstad Blankenberge ligt een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder. Grenzend aan de rustige polderdorpjes Zuienkerke en Nieuwmunster vormt dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn.

Tags: ,
Roger Verbeeck — Wij deden deze wandeling op 12 februari, in een mooi winters landschap. Een bezoek aan het informatiecentrum is zeker de moeite. Tegenover het informatiecentrum is er een trap. Boven kan je de blauwe wandeling doen (1km). Van hieruit heb je een mooi uitzicht op het hele gebied. Je komt ook voorbij ......