Selecteer de taal

Stuvetjes wandeling

  • Wandelroute van: Roger

Stuvetjes wandeling

De Stuvetjes wandelroute brengt je langs alle aspecten van een klein dorp op het platteland: Stuivekenskerke. Dit mooi en karaktervol dorp heeft heel wat schatten te bieden, want het heeft de laatste 150 jaar zowat alles meegemaakt! Tijdens deze wandeling maak je kennis met de IJzer, het natuurgebied van de Viconia Kleiputten, de vroegere dorpskern op het Onze-Lieve-Vrouwhoekje en natuurlijk de Eerste Wereldoorlog.

Afstand: 9 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Zeshoekige bordjes.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Viconia.

We vertrekken aan de kerk, maar niet zonder de infoborden naast het café gezien te hebben. Hier steken we al wat op over Stuivenkenskerke en zijn geschiedenis. Vervolgens volgen we zeshoekige bordjes “Stuvetjes-wandelroute”. De eerste bezienswaardigheid, Kasteelhoeve Viconia passeren we al na 200 meter. Vervolgens de asfaltweg blijven volgen tot aan de IJzer. Hier rechtsaf en de dijk volgen tot rechtsaf de polders in. Bordjes blijven volgen. We lopen nu een stuk samen met de frontlinie. Na het Onze-Lieve-Vrouwehoekje duiken we weer de polders in tot het natuurreservaat Viconia-Kleiputten. Aan het einde komen we naast de Viconia Kasteelhoeve uit en wandelen we terug naar de kerk.

Stuvetjes wandeling

Goed gemarkeerd.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kasteelhoeve Viconia.

De naam verwijst naar de vroegere Norbertijnen en is tegenwoordig een vakantiehotel. De oorsprong gaat terug tot in de 12de eeuw. Tot de Geuzen, Oostendse roversbendes en tenslotte tot de Franse Revolutie het einde inluidde van het kloosterbestaan. Hierna kwam de hoeve in het bezit van de familie De Grave die de site ombouwden tot landgoed. Tijdens de Slag aan de IJzer veroverden de Duitsers Chateau Vicogne en richtten het in als Duitse voorpost. De hoeve werd volledig vernield maar in 1925 opnieuw opgebouwd in een pseudo-renaissancestijl.

Geen extra informatie.

POI 2 - Natuurreservaat Viconia Kleiputten.

De Viconia kleiputten in Stuivekenskerke zijn vooral gekend omwille van hun grote vogelrijkdom. De 7 erg verschillende vijvers en het nieuwe afgegraven gedeelte, de natte en reliëfrijke hooien weilanden, de hagen en het moerasbosje zorgen voor een grote verscheidenheid aan biotopen op een relatief kleine oppervlakte. Bovendien is het natuurreservaat gunstig gelegen langs de IJzer en tussen waterrijke gebieden zoals de IJzermonding, de Handzamevallei en de IJzerbroeken. Je passeert 2 vogelkijkhutten.

Geen extra informatie.

POI 3 - Het Onze-Lieve-Vrouwenhoekje.

Een bijzonder plekje want hier werd het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog tot staan gebracht. Het is nu een beschermde oorlogssite, met de gedenkkapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zege. Op het puin van de verwoeste kerktoren werd een uitkijktoren gezet. Een oriëntatietafel duidt 35 belangrijke plaatsen uit de oorlog aan. Van hieruit heb je een bijzonder uitzicht op de slagvelden van de IJzer.

Geen extra informatie.