Selecteer de taal

De vallei van Bujaruelo

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Vallei van Bujaruelo

Deze avontuurlijke gps wandeling leidt je door de mooie vallei van Bujaruelo langs de oevers van de Rio Ara. Als we via een mooi bruggetje de Ara oversteken begint het avontuur. We betreden de wildernis, eerst gaat het steil omhoog door een bos om daarna rond enkele ravijnen te wandelen. De afdaling gaat dan richting de prachtige vallei van Otal tot je uitkomt aan de Otal rivier. Het derde gedeelte is dan weer rustig kuieren op een onverharde weg en een goed pad richting vertrekpunt. Kortom een wandeling met twee gezichten.

Afstand: 11 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 492 meter.

Aard: 100% onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Bujaruelo en Otal.

Het eerste gedeelte van de wandeling volg je via een leuk paadje en een onverharde weg de oevers van de Rio Ara. Als we via een mooi bruggetje de Ara oversteken begint het avontuur. We betreden de wildernis, eerst gaat het steil omhoog door een bos om daarna rond enkele ravijnen te wandelen. Onderweg heb je enkele mooie doorkijkjes op de vallei van Bujaruelo. Hier en daar staan steenmannetjes om het weinig betreden pad aan te duiden, zelfs dan is de nodige oriënteringszin geen overbodige luxe. De afdaling gaat dan richting de prachtige vallei van Otal tot je uitkomt aan de Otal rivier. Hier heb ik even met de blote voetjes nog wat nagenoten van het wildernisavontuur. Het derde gedeelte is dan weer rustig kuieren op een onverharde weg en een goed pad richting vertrekpunt. Kortom een wandeling met twee gezichten. Aan de refugio Bujaruelo kan je nog even lekker genieten van het prachtig decor. Vooral de Romaanse brug van San Nicolas de Bujaruelo is echt een fotootje waard.

Vallei van Bujaruelo

Zin voor oriëntatie nodig.

Enige tredzekerheid vereist zonder dat het ergens gevaarlijk wordt.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido.

Het Nationale Park Ordesa y Monte Perdido is het oudste nationale park van Spanje. In 1918 werd de vallei van Ordesa aangewezen als nationaal park. In 1982 werd het gebied van 2100 ha uitgebreid tot 15.608 ha en kreeg het ook een nieuwe naam ‘Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido’. Het park bevat enkele reusachtige canyons: Ordesa, Añisclo, Escuain en Pineta. Van een grootte die men nergens elders in Europa aantreft. Het park heeft een hoogteverschil van 2.600 meter, vanaf 750 meter in Añisclo tot de 3.355 meter op de Monte Perdido. Dit is de 3e hoogste top van de Spaanse Pyreneeën waar Ordesa onderdeel van uitmaakt. Sinds 1997 valt het park ook onder de Unesco werelderfgoed.

Geen extra informatie.

POI 2 - Vallei van Bujaruelo.

Tot de 18e eeuw was er een nederzetting in Bujaruelo waar rond 1150 het ziekenhuis van San Nicolás werd gebouwd. Vandaag kan je nog steeds de romaanse brug, de ruïnes van de kerk en de ziekenhuisherberg zien. Deze werden even vaak herbouwd als verwoest tijdens de vele oorlogen met Frankrijk.

Geen extra informatie.