Selecteer de taal

Montagne du Plantaurel

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Montagne du Plantaurel

Deze wandeling gaat door het natura 2000 gebied Montagne du Plantaurel langs drie goed bewaarde dolmen. Op de Crête de Quère de Maury heb je een prachtig uitzicht op de vlakte van Toulouse en in het mooie valleitje langs het riviertje Camarade is puur genieten van het landschap.

Afstand: 14 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 406 meter.

Aard: 95% onverhard.

Markering: Geel streepje.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Dolmen.

Direct na het vertrek kom je aan de dolmen Cap del Pouech om nadien via een eikenbos stilletjes af te dalen naar de vallei waar het landschap meer open is. Daarna wandel je door de gehuchtjes Lézères en Cazalas om het valleitje van de Ruisseau de Camarade te volgen. Juist voor het gehucht Camarade begint de klim naar de Crête de la Quère waar de dolmen van Couminge staat. De route loopt nu voor een hele tijd op de kam en biedt je mooie uitzichten op de vlakte van Toulouse. Op het moment dat dit pad bijna begint te vervelen bereik de je de dolmen de Brillaud. Op het laatste gedeelte begin je aan een steile afdaling met zicht op het dorp Le Mas d'Azil en het Lac de Filheit.

Dolmen

Download PDF voor routebeschrijving.

Markering is wel aanwezig maar niet altijd goed zichtbaar.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Dolmen.

Ongeveer vijftien dolmens zijn ontdekt in het departement Ariège, waarvan elf in het kanton Mas-d'Azil. Ze zijn allemaal vergelijkbaar qua architectuur met name twee verticale stenen, die een indrukwekkende plaat ondersteunen, deze megalieten verschillen echter qua grootte en locatie. Bij opgravingen werden een groot aantal menselijke botten gevonden maar ook verschillende materialen die dateren uit de Bronstijd en zo precieze informatie verschaffen over de begrafenisrituelen van deze periode. Op deze wandelroute kan je drie van deze dolmens bekijken: Cap del Pouech, Cominge en Brillaud. De overblijfselen zijn gedeeltelijk bewaard gebleven in het Museum van de prehistorie van Mas-d'Azil, bijzonder is het volledige gebit van een kind.

Musée de la préhistoire Le Mas-d'Azil.
www.ariegepyrenees.com