Selecteer de taal

Bethoosterse Broeken

  • Wandelroute van: Roger

Bethoosterse broeken

De Bethoosterse Broekenwandeling verkent twee totaal verschillende landschappen in de omgeving van Esen (Diksmuide). Je wandelt eerst in het hoger gelegen gebied, ten zuiden van Esen, waar je mooie panorama’s over de Westhoek hebt. Halfweg de route kom je in de Bethoosterse Broeken, een zijvallei van de IJzervlakte. We wandelen onder andere langs de Handzamevaart. Het gebied bestaat uit laaggelegen weiden en hooilanden en herbergt een unieke fauna en flora.

Afstand: 9.2 km.

Tijd: 2u15.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Zeshoek met groen opschrift.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Handzamevaart.

De wandelroute trekt eerst zuidwaarts in de richting van de Hoge Kam, het hoogste punt van Esen. Hier heeft men een mooi uitzicht over de omgeving: de IJzervallei, de Handzamevallei en in de verte het Heuvelland. Daarna daalt de route af door de Bethoosterse Broeken richting Handzamevaart tot bij het gehucht Einsdijk. In de middeleeuwen was hier een haventje van waaruit goederen werden verscheept. Nu valt er daarvan niets meer te bespeuren. Daarna gaat het verder over het graspad langs de Handzamevaart. Van de vaart wandel je terug naar het vertrekpunt. Nog een leuk weetje: Beth betekent 'verder' en Broeken zijn 'overstroombare polders'. Bethoosterse Broeken zijn dus de overstroombare polders in het verst gelegen deel ten oosten van de IJzervlakte.

Bethoosterse broeken

Aan de eerste brug over de Handzamevaart is een picknick tafel.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Handzamevaart.

Aan beide zijden van de IJzer bouwden de tegenstrevers elk een onneembare verdedigingslijn uit. De uitbouw van Duitse versterkingen in en rond Diksmuide vereiste een voortdurende aanvoer van goederen over de Handzamevaart tot in de stad. De lang vergane havenfunctie van Einsdijk kreeg een drieste opvolger als oorlogshaventje. Op de Einsdijk werd een groot pionierspark ingericht met een los-en laadplaats voor schepen. Beton, cement, bouwmaterialen, munitie, voedselvoorraad of brandstoffen werden van hieruit over het water naar het front gebracht. Een kilometerslange houten brug, de Herzog Albrecht Brücke, verbond de Einsdijk met de andere oever van de overstroomde vallei.

Geen extra informatie.