Selecteer de taal

Zwin Wandelroute

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Zwin

De Zwinwandelroute laat je kennismaken met de grote diversiteit aan natuurwaarden en landschappen in Knokke-Heist. Vanuit het Zwin Natuur Park of de Oosthoek struin je door de Zwinduinen en –polders en verken je de Hazegraspolder. Oude zeeweringsdijken getuigen van de strijd tegen de zee. Je wandelt door het Koningsbos, over knuppelpaden en tussen Schotse hooglandrunderen. Je wordt beloond met een grandioos uitzicht over de Zwinvlakte.

Afstand: 12 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Zeshoek met groen opschrift.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Zwinduinen en –polders.

De wandeling vertrekt bij het vernieuwde bezoekerscentrum van het Zwin. De wandeling loopt eerst door de polders 'Kleyne Vlakte', doorkruist achter de dijk de Oude Hazegraspolder en loopt langs en door het Koningsbos naar het Oosthoekplein. Je gaat verder langs Wiedouwpad en Zenopad tot op de zeedijk, waar je het verharde pad volgt tot aan de Zwin Uitbreidingszone. Hier heb je een mooi uitzichtpunt op het Zwin en de zee. Het beeld met de springende haas 'Hospitality' geeft een extra dimensie aan deze plek. Vandaar gaat het via een tweede uitzichtpunt terug naar het vertrekpunt.

Zwin

Download PDF voor routebeschrijving.

Kort stukje door mul zand.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Natuurgebied Zwinduinen en -polders.

De Zwinduinen zijn met hun 222 ha het grootste natuurgebied op het grondgebied van Knokke-Heist. Het duingebied bestaat uit een uitzonderlijk afwisselend landschap met vochtige duinweiden, duinbos, duinstruweel en schrale duingraslanden. Elk van deze biotopen heeft zijn eigen specifieke flora en fauna. Het is een gebied dat elk jaargetijde totaal anders is en waar steeds andere dingen te beleven vallen. Geleide natuurwandelingen voor het grote publiek en voor groepen worden in dit gebied verzorgd door Natuurpunt afdeling Knokke-Heist.

Westtoer.
www.dekust.be.

POI 2 - Koningsbos.

Dit gemeentebos, lokaal beter bekend als het Sparrenbos, werd ter gelegenheid van het 25-jarig koningschap van Boudewijn herdoopt tot Koningsbos. Het bos bedekt een rug van de Blinckaertduinen, een hoge duinrug die het zonlicht weerkaatst en vandaar een ‘blinker’ of ‘blekker’ wordt genoemd. Het centrale deel van dit duinbos is sterk golvend door de vele duinruggen en duinvalleien.

Geen extra informatie.