Selecteer de taal

Ouden Doel

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Ouden Doel

Deze wandeling door het Grenspark Groot Saeftinghe gaat langs Prosperpolder Noord naar het Paardenschor aan de Schelde. Hier kan je vanop de radartoren de hele streek bewonderen. Op de Scheldedijk kijk je landinwaarts op Doelpolder Noord en de Brakke Kreek. Bij twee kijkschermen kan je de grote verscheidenheid aan weidevogels observeren. Langs de rand van Properpolder Zuid wandel je terug naar Prosperdorp met de kerktoren als baken.

Afstand: 11.5 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 84% verhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Grenspark Groot Saeftinghe.

Van het gehucht Prosperdorp wandel je naar de ringdijk aan Prosperpolder Noord. Je volgt de ringdijk langs het projectgebied van het Hedwige-Prosperproject dat in volle ontwikkeling is. Hier wordt alles in gereedheid gebracht om de slikken en schorren van het nieuwe getijdengebied welkom te heten. Het gebied binnen de dijk, goed voor 465 hectare, wordt ontpolderd en verbindt het Paardenschor bij Ouden Doel met het Verdronken Land van Saeftinghe. Zo ontstaat een uniek getijdengebied van meer dan 4000 hectare. Je passeert het gehucht Ouden Doel en komt aan de radartoren Ouden Doel. De uitkijkpost op de eerste verdieping is vrij toegankelijk via een ijzeren trap en biedt een weids uitzicht over de haven, de Schelde en de omliggende natuur. Je gaat nu over de Scheldedijk waar je rechts het natuurgebied Doelpolder Noord en Brakke Kreek ziet liggen. Als je dijk verlaat wandel je naast dit natuurgebied, Een hoge dijk scheidt het wandelpad van de nieuw aangelegde weidevogelgebieden maar onderweg kom je twee kijkschermen tegen zodat je tal van weidevogels kan observeren. Aan het gehuchtje Rapenburg volg je de Zoetenberm, een oude kasseiweg op de dijk tot aan de rand van Prosperpolder Zuid. Je volgt de rand van dit natuurgebied tot aan Prosperdorp. Hier maak je nog een klein ommetje langs de Prosperhoeve. De herenhoeve met maalderij is beschermd als monument en wordt verbouwd tot onthaalpoort voor het gebied.

Grenspark Groot Saeftinghe

Neem een verrekijker mee

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Infokeet.

In de Infokeet aan de Zoetenberm kan je de werken in de Hedwige- en Prosperpolder van nabij ontdekken. Een grote visualisatie, een animatiefilm en een gamma aan kaarten en beelden laten je zien hoe het toekomstige Grenspark Groot Saeftinghe er binnen enkele jaren zal uitzien. Open op maandag (11u - 16u30), op woensdag (13u – 16u30) en op donderdag (9u – 16u30). Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken ook regelmatig excursies door het gebied.

Geen extra informatie.

POI 2 - Radartoren Ouden Doel.

De nieuwe radartoren Ouden Doel uit 2016 vervangt een oudere toren die pal in het toekomstige natuurgebied staat en daardoor moet verdwijnen. De uitkijkpost op de eerste verdieping is vrij toegankelijk via een ijzeren trap en biedt een weids uitzicht over de haven, de Schelde en de omliggende natuur.

Geen extra informatie.

POI 3 - Doelpolder Noord en Brakke Kreek.

Een hoge dijk scheidt het wandelpad van de nieuw aangelegde weidevogelgebieden Doelpolder Noord en de Brakke Kreek. Beide zones werden ingericht als natuurgebied ter compensatie voor de natuur die verloren ging bij de aanleg van het Deurganckdok. Resultaat: een paradijs voor weidevogels als tureluur, grutto en zomertaling in het voorjaar, en steltlopers, eenden en ganzen in de winter. Wandelen op de dijk is verboden, om de vogels niet te storen. Onderweg zijn er wel twee kijkhutten om de af en aan vliegende bewoners in alle rust te aanschouwen.

Geen extra informatie.