Selecteer de taal

Het plateau van Margraten

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Plateau van Margraten

Deze wandeling gaat door het mooie Zuid-Limburgse heuvelland. De route vertrekt in het buurtschap Honthem en gaat via verharde en onverharde paden langs akkers en boomgaarden naar het gehucht Bruisterbosch. Onderweg heb je prachtige uitzichten op het golvend landschap van het plateau van Margraten zonder dat je zelf veel hoogtemeters moet maken. Tijdens de wandeling kom je langs de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Op deze begraafplaats liggen in totaal 8.301 Amerikanen begraven in evenveel graven. In één graf zijn twee onbekende soldaten begraven en één graf is leeg. Het lichaam van PFC Joseph Fletcher Hill is op 28 april 2001 teruggebracht naar Amerika.

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 138 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Amerikaanse begraafplaats.

De wandeling vertrekt in het buurtschap Honthem en gaat vooral via verharde en onverharde paden in de richting van Bruisterbosch. Onderweg heb je mooie uitzichten en wandel je door enkele holle wegen. In Margraten kan je even een pauze inlassen voor een hapje of een drankje. Het laatste gedeelte van de route brengt je naar de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats van Margraten.

Plateau van Margarten
Kaart & Poi's.

POI 1 - Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Deze indrukwekkende site van ongeveer 26,5 hectare is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland. De Nederlandse regering heeft de grond uit eerbied en dankbaarheid in eeuwigdurende bruikleen afgestaan aan de VS. Er liggen in totaal 8.301 Amerikanen begraven in evenveel graven. In één graf zijn twee onbekende soldaten begraven. Een graf is leeg. Het lichaam van PFC Joseph Fletcher Hill is op 28 april 2001 (na vele en langdurige verzoeken van zijn dochter) teruggebracht naar Amerika. Er liggen buiten Margraten nog elf Amerikaanse militairen in Nederland begraven: acht in Opijnen, één op begraafplaats Rading in Nieuw-Loosdrecht, één op het oude protestantse kerkhof in het centrum van Zoetermeer en een slachtoffer van de Vietnamoorlog op begraafplaats Rusthof in Leusden. De toegangsweg leidt naar de trappen van het Ereplein. Voor de toren en het gedenkteken in brons, een rouwende moeder, ligt een vijver, waarin het gedenkteken zich spiegelt. In de toren, ruim 30 meter hoog en van veraf te zien, bevinden zich een kapel en een carillon. Het bezoekerscentrum ligt aan de rechterkant van het plein. Links bevindt zich een soort museumkapel met drie grote landkaarten, uitgebeiteld in travertijn, met beschrijvingen van de verrichtingen van het 1e Amerikaanse leger in de regio gedurende de Tweede Wereldoorlog. Op de muren aan weerszijden van het Ereplein, de Walls of the Missing, staan de namen van 1722 Amerikaanse vermisten die hun leven gaven. Namen van vermisten die later zijn teruggevonden en geïdentificeerd zijn voorzien van een rozet. Achter de toren bevindt zich de eigenlijke begraafplaats. Deze is verdeeld in zestien vakken (A t/m P), die onderling zijn gescheiden door een promenade en graspaden. De gevallenen die er begraven werden, zijn in de dood gelijk. Officieren en soldaten liggen door elkaar en de witte kruisen op de graven zijn identiek. Alleen de zes ontvangers van een Medal of Honor hebben een afwijkend kruis en de joodse militairen hebben een gedenkteken met davidster. De promenade, geflankeerd door bomen, leidt naar een vlaggenmast aan de achterzijde van de begraafplaats. Vooral het groene kortgeknipte gras en het gebruik van spierwit materiaal (graven, het monument, stenen) geeft het een net en statig aanzien.(bron:Wikipedia)

Liberation Route Europe.
www.liberationroute.com