Selecteer de taal

Reindersmeer

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Reindersmeer

Deze wandelroute in het Nationaal Park Maasduinen voert door het prachtige gebied het Reindersmeer dat is ontstaan door zandafgravingen. In de jaren zestig werd op de Bergerheide begonnen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Door deze ontzandingen ontstonden het Leukermeer, dagstrand Seurenheide en het Reindersmeer. Rondom het 45 meter diepe en 130 ha grote Reindersmeer speelt de natuur de hoofdrol.

Afstand: 8 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 93 meter.

Aard: 98% onverhard.

Markering: Houten paaltjes met rode lijn.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Bergerheide.

De wandeling vertrekt aan de parking naast de voormalige sluis. Je gaat via een trap de sluis over en volgt vanaf dan de houten paaltjes met rode streep. De route is in te korten tot 4km als je het 100 meter lang trekpontje neemt dat je zelf moet bedienen. Je gaat soms door vrij mul zand en hebt vaak mooie uitzichten op het meer en de heide. Een stukje wandel je door een bos om zo aan de vogelkijkhut te komen. Je keert via het speelbos terug naar het vertrekpunt. Op 10 informatiepanelen staat informatie over het gebied met leuke wetenswaardigheden over het ontstaan van het landschap.

Reindersmeer

Download PDF voor routebeschrijving.

Sommige stukken wandel je door mul zand.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Nationaal Park Maasduinen.

Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Water heeft de grootste rol gespeeld bij het ontstaan van De Maasduinen. Om een beeld te krijgen van wat er in het verleden gebeurd is, gaan we terug naar de tijd dat de Rijn nog door het gebied stroomde en de Maas een zijtak was van de Rijn. Vandaag de dag zijn nog steeds sporen te vinden van de Rijn op bijvoorbeeld Landgoed de Hamert. In de bodem zit namelijk nog steeds Rijngrind verborgen. Rivieren kunnen op twee manieren invloed hebben op het landschap. Zo kan het water zand en grind meenemen van de bodem en zo de bodem steeds dieper uitslijten. Op andere plaatsen kan het zand en grind dat is meegenomen met de rivier, afgezet worden op de bodem. Hierdoor wordt de bodem juist opgevuld. Het water heeft in deze jaren zelf zijn weg kunnen vinden waardoor er verschillende laagtes zijn ontstaan. Deze laagtes worden terrassen genoemd. Als we het hebben over De Maasduinen kunnen we verschillende terrassen onderscheiden waar vroeger de Rijn of de Maas gestroomd heeft. Het hoogterras is het oudste terras en ongeveer 400.000 jaar geleden gevormd door de Rijn. Het middenterras ligt tussen het hoog- en laagterras in en is ongeveer 150.000 jaar geleden ontstaan door de Maas. In de loop der jaren is het middenterras op de oostoever van de Maas op veel plaatsen verdwenen. Wilt u een goed voorbeeld krijgen van het middenterras dan moet u naar de westzijde van de Maas naar Wanssum toe. Bij het golfterrein (Geysterender heide/Hoogveld) komt nog grindrijk, onbedekt middenterras aan de oppervlakte. Tijdens de laatste ijstijd, de Weichselijstijd, is het laagterras gevormd. Deze ijstijd duurde tot ongeveer 10.000 jaar geleden. Het laagterras vindt u dicht bij de oevers van de Maas en kan tot 20 - 25 km landinwaarts lopen. De rivieren hebben het landschap de vorm gegeven zoals het nu is, maar de wind heeft het geheel voor een groot deel afgemaakt. In de laatste ijstijd werd niet alleen het laagterras gevormd maar had de wind ook vrijspel gekregen. Deze ijstijd had namelijk als kenmerk dat het zeer koud en droog was. Er stond toen een krachtige westenwind die zand meenam vanuit het westen en zette het af op de oostoevers van de Maas. Hierdoor zijn de typische rivierduinen ook wel Maasduinen genoemd ontstaan. We kunnen verschillende types rivierduinen onderscheiden, namelijk paraboolduinen en streepduinen.

Nationaal Park Maasduinen.
Nationaal Park Maasduinen

POI 2 - Vogelkijkhut.

Tijdens deze wandeling komt u langs een vogelkijkhut. De vogelkijkhut geeft een prachtig uitzicht over het Reindersmeer. Vele vogels maken gebruik van het Reindersmeer en omgeving. Zelfs de kiekendief en de zeearend worden vanuit de vogelkijkhut weleens gespot.

Geen extra informatie.