Selecteer de taal

Naar de Posbank

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Posbank

Een gevarieerde wandeling door het Herikhuizerveld en het Smitsbos naar de bekende Posbank. De Posbank is een monumentale bank en in de volksmond ook de benaming voor het heuvelachtige heidegebied waarin hij ligt, maar dit gebied heet eigenlijk het Herikhuizerveld. Dit heuvelachtig gebied is een echte parel in het Nationaal Park Veluwezoom.

Afstand: 10 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 255 meter.

Aard: 95% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Herkhuizerveld.

De wandeling gaat door het heidegebied Herkhuizerveld naar Koepel de Kaap vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het hele gebied. Vandaar gaat het verder door het prachtige Smitsbos waar statige beuken de dienst uitmaken. Via de Holle Weg wandel je langs kronkelende bospaadjes naar de Posbank. Hier heb je een mooi uitzichtpunt vanwaar je dit ‘mooiste landschap’ van Nederland kan bewonderen. De route gaat door dit heuvelachtig heidegebied en aan de overzijde bereik je, na een stevige klim, weer een uitzichtpunt. Langs de rand van het gebied gaat het verder naar de Schaapskooi Heuven. Naast de Spreng van Heuven wandel je terug in de richting van het vertrekpunt waar je nog een kijkje kan nemen in het bezoekerscentrum Veluwezoom.

Posbank

Download PDF voor routebeschrijving.

Indien mogelijk vermijden tijdens het weekend.

Kaart & Poi's.

POI 2 - De Posbank.

De Posbank is een monumentale bank. De Posbank is in de volksmond ook de benaming voor het heuvelachtige heidegebied waarin hij ligt, maar dit gebied heet eigenlijk het Herikhuizerveld. De bank staat op een hoogte van 90 meter boven NAP in het Nationaal Park Veluwezoom met uitzicht over het Herikhuizerveld, het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland.

Natuurmonumenten.
www.natuurmonumenten.nl

POI 3 - Uitzichtpunt Herikhuizerveld.

Als je het bos uitkomt, zie je een verhoging met daarop het uitkijkpunt over het Herikhuizerveld. Het glooiende terrein geeft een goed beeld hoe het pakijs het typische landschap heeft gevormd. Het landschap ontstond zo’n 100.000 jaar geleden. De voorlaatste ijstijd trof Noordwest Europa en immense ijspakketten schoven zuidwaarts waarbij hopen stenen, zand en keien opzij en vooruit gestuwd werden. De Veluwezoom is één van weinige plaatsen in Nederland waar deze geomorfologische geschiedenis zou duidelijk in het landschap te zien is.

Geen extra informatie.

POI 4 - Schaapskooi Heuven.

De schaapskooi Heuven is ongeveer in 1870 gebouwd. In het gebied rondom Rheden hebben zeker 17 schaapskooien gestaan. Die kooien stonden op de grens van akkerland en heide. Dit had alles te maken met de functie van de schaapskooi en de schaapskudde. De schaapskooi, ook wel potstal genoemd, was ‘s winters het nachtverblijf van de kuddes en zo een verzamelplaats voor mest. Hier mestten de schapen op een laag heideplaggen die er regelmatig werd ingelegd. Door het constant inbrengen van heideplaggen en het mesten ontstond er een dikke laag potmest. Deze mest werd uitgebracht over de nabijgelegen akkers. Door de locatie van de schaapskooi te kiezen op de grens van akkerland en heide werd de transportafstand zoveel mogelijk beperkt.

Natuurmonumenten.
www.natuurmonumenten.nl