Selecteer de taal

De molens van Daudet

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Molens van Daudet

Deze korte wandeling laat je kennismaken met de molens van Daudet. Fontvieille werd bekend doordat de bekende schrijver Alphonse Daudet hier verbleef. Dankzij de Moulin de Daudet schreef hij zijn 'Lettres de mon moulin'. In deze molen is nu een museum gehuisvest ter ere van hem. De route doet vier torenmolens aan en het Château de Montauban waar Daudet verbleef.

Afstand: 3 km.

Tijd: 1u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 48 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geel streepje.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Kasteel van Montauban.

De wandeling gaat eerst naar de molen van Sourdon, die bijna volledig gerestaureerd is. Daarna wandel je naar de molen van Daudet hoog op een heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de Alpilles. Na een afdaling volgen de molens van Ramet en Tissot-Avon. Als laatste bezienswaardigheid kan je het kasteel van Montauban bezoeken.

Molens van Daudet

Download PDF voor routebeschrijving.

Bij voorkeur in het laagseizoen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Molen van Sourdon.

De Sourdon-molen werd kort na de revolutie gebouwd, rond 1791 zoals blijkt uit een oude notariële akte, daardoor is hij de oudste van de vier molens. Vandaag wordt hij "Le Moulin Tombé" genoemd omdat hij de eerste was die zijn dak en wieken verloor. Momenteel is hij gerestaureerd en doet dienst als uitzichtpunt.

Geen extra informatie.

POI 2 - Molen van Daudet.

De molen Ribet of Saint-Pierre werd gebouwd in 1814 en werkte tot 1915, toen tarwe werd opgeëist voor de oorlog. Het is de jongste van de vier molens van Fontvieille. Omdat in 1935 deze molen het best bewaard bleek te zijn besloten “De vrienden van Daudet” om hem te restaureren, dat is de reden waarom deze molen vandaag de dag de molen van Daudet wordt genoemd.

Geen extra informatie.

POI 3 - Molen van Ramet.

De molen van Ramet is gelegen op het rotsachtige voorgebergte dat uitkijkt op het dorp. Hij werd opgericht in de vroege negentiende eeuw. De eigenaar Jules Ribes gaf als eerbetoon aan zijn moeder haar naam aan de molen, Ramet.

Geen extra informatie.

POI 4 - Molen van Tissot-Avon.

De molen van Tissot-Avon is de meest oostelijk gelegen van de vier molens en vlak bij het nabijgelegen Kasteel Montauban. Daudet zei zelf verwijzend naar deze molen: "Ik kwam naar de molen om na te denken over het boek dat ik later zou schrijven". De molen heeft gefunctioneerd tot 1905, toen zijn laatste eigenaar, molenaar Trophime Avon stierf. De molen werd bezit van de gemeenschap in 2015 en is volledig gerestaureerd in 2016.

Geen extra informatie.

POI 5 - Château de Montauban.

Oorspronkelijk was dit gebouw een Provençaalse boerderij die de eigenaren, de familie Ambroy, neven en nichten van Alphonse Daudet, besloten om ze vergroten in de late achttiende eeuw. De schrijver Alphonse Daudet kwam gedurende 30 jaar terug naar dit kasteel om er te verblijven. Men kan in het seizoen het kasteel bezoeken waar nu het Alphonse Daudet Museum is gehuisvest.

Geen extra informatie.