Selecteer de taal

Margijswandeling

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Margijswandeling

Deze wandeling neemt je mee op pad door het vallei van de IJse naar het Margijsbos. Via mooie holle wegen wandel je naar De Doode Bemde, één van de mooiste groene parels in de Dijlevallei. Je treft hier een mozaïek van kleine akkers en broekbosjes, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten aan.

Afstand: 8.4 km.

Tijd: 2u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 101 meter.

Aard: 80% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Doode Bemde.

Van de Sint Rochuskapel ga je door de statige Prins de Bethunelaan naar de IJsevallei, hier volg je het meanderende riviertje tot aan de watermolen van Loonbeek. De route stijgt door het Margijsbos om uit te komen op het plateau vanwaar je een mooi zicht hebt op de Dijlevallei. Via een prachtige holle weg en een stuk verhard kom je in het natuurgebied Doode Beemde. Je volgt nu de meanderende Dijle door dit prachtig stuk natuur waar de bever zich thuis voelt. Over een vlonderpad wandel je terug naar het vertrekpunt.

Doode Bemde

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Sommige paden kunnen er vrij drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Molen van Loonbeek.

De molen van Loonbeek was een banmolen voor de inwoners van Loonbeek die voor het eerst werd vermeld in 1495. De heerlijkheid Loonbeek werd in 1500 gekocht door Jan van der Vorst en zou in het bezit blijven van zijn nakomelingen tot in 1811. Vermoedelijk in 1579 verwoestten de geuzen het kasteel, de molen, enkele pachthoven en een groot deel van het dorp. De wederopbouw werd pas voltooid in de 17de eeuw.

Geen extra informatie.

POI 2 - Margijsbos.

In het Margijsbos stierf de legendarische brigand van de Boerenkrijg Charles-François Jacqmin. Hij vormde in 1795 in Loupoigne (Waals-Brabant) een verzetsgroep tegen de Fransen. Hij gebruikte daarvoor de naam Charles de Loupoigne. Die naam is later in de volksmond verbasterd tot Charlepoeng. Hij werd in juli 1799 gedood tijdens een gevecht in dit Margijsbos.

Geen extra informatie.