Selecteer de taal

Dassenaarde en Groot Asdonk

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Dassenaarde en Groot Asdonk

Deze wandeling in de Vallei van de Drie Beken gaat door de natuurgebieden Dassenaarde en Groot Asdonk en toont mooi de overgang tussen de Kempen en het Hageland. Door de afwisseling tussen natte valleigronden en droge heuvelruggen, vind je hier een grote variatie aan planten en dieren. De streek biedt prachtige vergezichten over knotbomen, hagen en houtkanten.

Afstand: 9 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 116 meter.

Aard: 80% onverhard.

Markering: Zeshoek met rood opschrift.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Vallei van de Drie Beken.

Je gaat eerst langs de rand van het Prinsenbos in de richting van de Eikelenberg. Aan deze Diestiaanse heuvel wandel je via een klein stukje verkeersluwe verharde weg naar het natuurreservaat Dassenaarde om daarna via de Bolhuiskapel door het natuurreservaat Groot Asdonk terug te keren naar het vertrekpunt.

Dassenaarde en Groot Asdonk
Kaart & Poi's.

POI 1 - Dassenaarde en Groot Asdonk.

De Hagelandse heuvels zijn ontstaan tijdens het tertiair de geologische periode van 65 miljoen tot 5 miljoen jaar geleden. Toen overspoelde de zee ettelijke keren grote delen van ons land om zich nadien terug te trekken. Dat zorgde telkens opnieuw voor afzettingen van dikke pakken zand en klei, ook wel formatie van Diest genoemd. Sommige zandbanken zijn 55 meter hoog. De naam van het natuurgebied Dassenaarde herinnert aan de dassen die er tot eind jaren vijftig hun burchten hadden. De das komt hier vandaag niet meer voor. Vanaf het Bolhuiskapelletje kijk je uit op de prachtige vallei waarin de Kleine en de Grote beek samenvloeien tot de Zwarte beek. De bollhuiskapel, ook wel wit kapelleke genoemd, is de oudste kapel van Molenstede en dateert uit 1775. Het oude pachthof "Bolhuis" is een typische Kempische langgevelhoeve die tot het einde van de negentiende eeuw volledig uit leem bestond. Momenteel is er rondom steen tegenop gebouwd en kan je enkel binnenin de hoeve nog enkele restanten van de lemen muren zien. De muren van deze boerderij staan op funderingen van de streekeigen ijzerzandstenen. Deze natuurboerderij vervult een belangrijke rol bij het beheer van het omringende natuurgebied Dassenaarde. De dieren die worden ingezet bij het natuurbeheer vinden hier een onderdak.

Geen extra informatie.