Selecteer de taal

Antitankgracht en Haachts Broek

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Antitankgracht en Haachts Broek

De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek is een prachtig wandelgebied met bruggetjes en knuppelpaden. De gracht die ooit de Duitse tanks had moeten stoppen, zit nu vol waterleven. Tijdens het wandelen stoot je af en toe op een kudde grote grazers die voor open plekken zorgen. De verlaten bunkers op je pad zijn de vaste overwinteringsplek van grootoorvleermuizen.

Afstand: 12 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 31 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Haachts Broek.

De wandeling vertrekt aan de sporthal en al snel wandel je het Haachts Broek in. Na een ommetje in dit mooie natuurgebied kom je aan de Antitankgracht. Je volgt deze gracht tot aan de overblijfselen van het Kasteel van Roost. Het kasteel heeft een rijk verleden dat terug gaat tot de veertiende eeuw. Enkel een gedeelte van de buitenste slotgracht is zichtbaar gebleven. Daarna wandel je via landelijke wegen naar het centrum van Haacht. Aan de Sint-Remigiuskerk kan je enkele horecazaken vinden. Je verlaat het centrum en gaat door enkele buitenwijken weer in de richting van het Haachts Broek en het vertrekpunt.

Antitankgracht en Haachts Broek

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Paden kunnen er drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Antitankgracht en Haachts Broek.

De Antitankgracht, het Haachts Broek en het Schorisgat vormen samen de prachtige groene gordel van de vallei van de Leibeek. De Antitankgracht is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, waar nu amfibieën kwaakconcerten geven. In het Schorisgat kan je wandelen over de oudste weg van Haacht, aangelegd door de Kelten. Het Haachts broek is een nat gebied omdat de lemig zand- en kleibodem moeilijk doordringbaar is. Net omdat het gebied zo waterrijk is, bleef het gespaard van bebouwing. De natte gronden werden gebruikt als weiland, de hoger gelegen en dus drogere gronden waren geschikt als akker. Dit is een vrij groot natuurgebied met heel wat variatie. Het is een lappendeken van bos, wei, akker en struweel. Met behulp van begrazing proberen we het beheer wat uit handen te geven. Naast genieten van de prachtige natuur kan je hier ook een portie erfgoed ontdekken. Zo kan je de Antitankgracht, die werd gebouwd in 1939 en is erkend als oorlogsmonument en natuurgebied, gaan bekijken. Zij had als doel om bij een vijandige invasie pantserwagens tegen te houden. De Antitankgracht vormde een onderdeel van de KW-linie: die liep van Koningshooikt tot Waver. Vlakbij de Antitankgracht kan je de overblijfselen van het Kasteel van Roost ontdekken. Het kasteel heeft een rijk verleden dat terug gaat tot de veertiende eeuw. Enkel een gedeelte van de buitenste slotgracht is zichtbaar gebleven.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.