Selecteer de taal

Treinstapper Wespelaar - Leuven

  • Wandelroute van: Jpvardo

Treinstapper Wespelaar Leuven

Vlaams Brabant heeft nog vele mooie onverharde wegen. Op deze treinstapper maak je kennis met een portie van die heerlijke paden. Wie in Wespelaar vertrekt belandt reeds na 1 km in het bijzonder mooie natuurgebied Haachts Broek. Treinstappers zijn wandelingen van station naar station via GR-paden.

Afstand: 19 km.

Tijd: 5u00.

Graad: Zwaar.

Type: Lijnwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 147 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

GR 128.

Vrij snel ben je in het rustige dorpje Wakkerzeel. Tussen Wakkerzeel en de Molen van Rotselaar geniet je dan van een lange veldweg met typische Dijlelandschappen. Een stuk verharde weg brengt je later aan de oever van de Dijle, waar witte zwanen meewerken aan een idyllisch landschap. Fraaie omgevingen met een aangename afwisseling van kleine bossen en groene weiden leiden je naar het hoog gelegen Sint-Gertrudisbos. Na wat klimmen en dalen ben je op het dak van Leuven, de Kesselberg. Bewonder aan de oriëntatietafel de skyline van Leuven. Via een opeenvolging van smalle paden tussen de tuinen van de bewoners bereik je de wandelboom aan de ingang van het Provinciaal Recreatiedomein. Vanaf hier volg je de stadsvariant die dit indrukwekkende park doorkruist. Voor je einddoel, het station van Leuven, heb je dan nog 1 km te gaan.

Treinstapper Wespelaar Leuven

Download PDF voor routebeschrijving.

Hou rekening met de uren van de treinen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Haachts Broek.

De Antitankgracht, het Haachts Broek en het Schorisgat vormen samen de prachtige groene gordel van de vallei van de Leibeek. De Antitankgracht is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, waar nu amfibieën kwaakconcerten geven. In het Schorisgat kan je wandelen over de oudste weg van Haacht, aangelegd door de Kelten. Het Haachts broek is een nat gebied omdat de lemig zand- en kleibodem moeilijk doordringbaar is. Net omdat het gebied zo waterrijk is, bleef het gespaard van bebouwing. De natte gronden werden gebruikt als weiland, de hoger gelegen en dus drogere gronden waren geschikt als akker. Dit is een vrij groot natuurgebied met heel wat variatie. Het is een lappendeken van bos, wei, akker en struweel. Met behulp van begrazing proberen we het beheer wat uit handen te geven. Naast genieten van de prachtige natuur kan je hier ook een portie erfgoed ontdekken. Zo kan je de Antitankgracht, die werd gebouwd in 1939 en is erkend als oorlogsmonument en natuurgebied, gaan bekijken. Zij had als doel om bij een vijandige invasie pantserwagens tegen te houden. De Antitankgracht vormde een onderdeel van de KW-linie: die liep van Koningshooikt tot Waver. Vlakbij de Antitankgracht kan je de overblijfselen van het Kasteel van Roost ontdekken. Het kasteel heeft een rijk verleden dat terug gaat tot de veertiende eeuw. Enkel een gedeelte van de buitenste slotgracht is zichtbaar gebleven.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.

POI 2 - Kesselberg.

De Kesselberg is een natuurgebied in eigendom van en beheerd door de Stad Leuven. Deze 75m hoge heuveltop torent met de steile flanken uit boven Kesseldal (Kessel-Lo) en Wilsele. De Kesselberg maakt deel uit van een aaneengesloten heuvelketen met onder andere de Lemingsberg, het Begijnenbos en het Chartreuzenbos. Hij strekt zich uit over een lengte van 300 m en is bovenaan afgevlakt. Het natuurgebied (ongeveer 12 ha) ligt helemaal op het westelijke uiteinde van de heuvel, met een panoramisch zicht over de wijde omgeving. Het is beschermd landschap en rijk aan verschillende vegetatietypes. Blikvangers zijn de struikheidevegetaties en de gevarieerde bossen op de steile flanken. Het beheer is gericht op het herstel en behoud van deze natuurlijke vegetaties en gebeurt ten dele door een begrazingsbeheer met schapen. Het Kesselberg domein is ook van historische waarde. Er is nog een geologische groeve waar vroeger ijzerzandsteen gewonnen werd die onder gebruikt werd voor de versterkingen rond Leuven. Ooit moet er op de Kesselberg een burcht gebouwd zijn, maar de laatste sporen hiervan zijn in de 19de eeuw verwijderd.

Erfgoedcelleuven.
www.erfgoedcelleuven.be.