Selecteer de taal

De kastelen van Vêves en Walzin

Kastelen van Vêves en Walzin

Deze wandeling gaat eerst naar het Kasteel van Walzin, dat hoog boven de rivier troont. De kalksteenrotsen langs de Lesse bieden een aangenaam contrast met de grijze leisteen van de Ardennen. Van het Kasteel van Walzin stijgt de route naar de rotsen van Chaleux, die zeer geliefd zijn bij bergbeklimmers, tot het oude dorp Furfooz en keert dan terug door de velden via het sprookjeskasteel van Vêves.

Afstand: 15 km.

Tijd: 4u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 248 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Gele en blauwe driehoek - wit-rood GR.

Advertentie.

De rotsen van Chaleux.

Deze luswandeling vertrekt aan het station van Gendron. Je trekt eerst naar het eerste kasteel, dat van Walzin. Daarna passeer je het dorp Furfooz op weg naar het Kasteel van Vêves. Daarna keer je terug naar Gendron. De Vallei van de Lesse heeft heel wat mooie landschappen te bieden: kalksteenrotsen, grijze leisteen van de Ardennen, bossen en paden, kastelen en een typische molen.

Kastelen van Vêves an Walzin

Download PDF voor routebeschrijving.

De bossen rond het Kasteel van Walzin zijn privébezit. Blijf dus op de bewegwijzerde paden.

Stevige wandelschoenen, regenkledij en picknick zijn aanbevolen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kasteel van Walzin.

Het kasteel van Walzin is gelegen in Dréhance, thans een deelgemeente van Dinant. Dit neogotische kasteel staat op een steile rots boven de rechteroever van de Lesse, voordat deze in de Maas uitmondt. Op dit strategisch punt aan de Lesse, een doorwaadbare plaats, werd in de 11de en 12de eeuw reeds een hoogteburcht gesignaleerd. Tot viermaal toe werd dit adelaarsnest vanaf het land verwoest. Alleen de 11de-eeuwse donjon is bewaard gebleven. De ruïnes van dit militair bolwerk bestaan hoofdzakelijk uit die donjon met nog een restant van ongeveer 13m aan ommuring die 1,70m tot 3,30m dik is. De eerste geschreven notities van de Ruïnes van Cavrenne gaan terug tot 1235. In 1489 kwam vanuit het toenmalige prinsdom Luik het bevel ter vernietiging van de burcht.

Maison du Tourisme Haute-Meuse Dinantaise.
www.exploremeuse.be.

POI 1 - Kasteel van Vêves.

Het 15de-eeuwse Kasteel van Vêves, gelegen op een met gras begroeide heuvel, heeft met zijn zware muren, vijf puntige torens en hoge vensters veel weg van een sprookjeskasteel. Vakwerkbalkons kijken uit op een geheel omsloten binnenplaats. Delen van het interieur, zoals de enorme middeleeuwse keukens, zijn robuust, maar de familievertrekken komen zachter over door 18de-eeuwse verfijningen. De heren van Celles, die in de 12de eeuw een burcht op deze plek bezaten, waren verwant met de familie Beaufort, en hun nazaten gebruiken het kasteel nog altijd als woning.

Kasteel van Vêves.
www.chateau-veves.be.