Selecteer de taal

Fondry des Chiens

Fondry des Chiens

Het kalkgrasland rond de Roche Trouée en de Fondry des Chiens geeft de sites in het voorjaar en de zomer een bijna Provençaals tintje. Schapen en geiten die er grazen om het kalkgrasland te onderhouden, versterken de mediterrane indruk. Met haar kalksteenrotsen en haar zeldzame warmteminnende planten en dieren, heeft de streek een bijzonder biologisch en geologisch belang. Vanop de hoogtes en het westelijke uitzichtpunt hebt u een prachtig panorama van de omgeving.

Afstand: 12 km of 3 km.

Tijd: 4u00 of 1u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 300 meter.

Aard: 97% onverhard.

Markering: Groene rechthoek 1 en blauwe rechthoek 3.

Advertentie.

Kalksteenravijn.

Het tweede deel van de wandeling toont afwisselend beboste heuvels en open platteland. U doorkruist eerst velden, dan een bos en komt uit op een schitterend uitzichtpunt. Vanop La Roche aux Faucons kijkt u ver oostwaarts, richting Olloy, voor het pad afdaalt naar de waterloop. Het parcours volgt het rivierlandschap van de Viroin tot net voor Dourbes, dat met zijn ru.nes op een rotshoogte troont, om nadien verder te gaan op een beboste heuvelkam en terug te keren naar het vertrekpunt.

Fondry des Chiens

Download PDF voor routebeschrijving.

Stevige wandelschoenen, eventueel hoofddeksel, water en picknick.

Voorzichtig bij de klim naar het westelijk uitzichtpunt en bij de Fondry des Chiens. Ter hoogte van de Roche Trouée zijn talrijke spleten goed zichtbaar.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Fondry des Chiens.

De Fondry des Chiens is een zinkgat, een grote ravijnachtige put met grillige uitstekende rotspartijen gevormd door weggespoeld kalkgesteente waaruit eeuwenlang ijzerhoudend, ingespoeld mineraal ontgonnen werd. De Fondry des Chiens is een doline of gouffre van 100 meter lang en tot 20 meter diep. Dergelijke gouffres komen in België enkel voor in streek van de Viroin. Rondom de doline ligt een groot kalkgrasland. Kalkgraslanden zijn een van de weinige plaatsen waar wilde orchideeën groeien in België. Onder andere de mannetjesorchis, de groene nachtorchis en de bijenorchis zijn hier te vinden. In de zomermaanden wordt het gebied druk bevolkt met vlinders, waaronder enkele zeldzame soorten zoals het dambordje, de rotsvlinder, de paarse parelmoervlinder en het bleek blauwtje.

Office du Tourisme de Viroinval.
www.viroinval.be.