Selecteer de taal

Les Pairées

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Les Pairées

Deze mooie wandeling vertrekt aan het kasteel van Resteigne en gaat langs de oevers van de Lesse naar het pittoreske dorpje Belvaux. Van het dorp gaat het verder in de richting van het natuurgebied Les Pairées, een typisch landschap van de Calestienne met kalkrijke graslanden en tal van jeneverbesstruiken.

Afstand: 8 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 160 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Belvaux.

Van de parking wandel je over de mooie boogbrug van de Lesse en zie je meteen het kasteel van Resteigne liggen, dat trouwens niet open is voor het publiek. Van het kasteel wandel je verder langs de oever van de Lesse en passeert bijna onmiddellijk een oude steengroeve. Zodra je het bos verlaat komt het mooie dorp Belvaux in zicht met als achtergrond de typische kalksteenrotsen. Je komt voorbij een oude kalkoven, steekt de Lesse weer over om langs mooie huisjes uit natuursteen in de richting van het natuurgebied Les Pairées te wandelen. In Les Pairées worden rijke kalkgraslanden afgewisseld met wat bos. Via het natuurgebied daal je terug af naar het vertrekpunt.

Belvaux

Download PDF voor routebeschrijving.

Kasteel van Resteigne is niet toegankelijk voor publiek.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kasteel van Resteigne.

Nabij het pittoreske brugje over de Lesse, ziet u het Kasteel van Resteigne, een robuust vierkant gebouw uit de 18de eeuw, aangevuld met een hoeve. Het hoofdgebouw en de toren met inrijpoort in de geklasseerde gevel dateren uit het eind van de 11de eeuw. Het verhaal gaat dat Edmond d’Hoffschmidt, zoon van de kasteel heer van Resteigne, als officier dienst deed in het leger van Napoleon. Ontmoedigd door de sociale onrechtvaardigheid en uit verdriet voor een onmogelijke liefde trok hij zich vervolgens terug in een afgelegen huisje, gebouwd uit ongehouwen steen en afgedekt met stro. Er was een centrale schoorsteen en er zaten ramen in de zijmuren. Nadat zijn vader was gestorven, en vanuit het besef dat hij zich door zijn afzondering had verwijderd van de rijkdom zonder dichter bij de armen te zijn gekomen, keerde hij terug naar het kasteel en nam hij eindelijk zijn taak als kasteelheer waar. Hij was zeer begaan met het volk, verleende de mensen landbouwkundig advies en liet een geneesheer en een onderwijzer naar Resteigne overkomen. Tevens liet hij een school bouwen en vervallen woningen restaureren met persoonlijke giften. Al deze genereuze initiatieven bezorgden hem bij de dorpelingen de bijnaam "Vriend van de armen". Een tweede bijnaam, "Le vî Monseu", is sinds 12 maart 1861 zijn grafschrift.

Geopark Famenne-Ardenne.
www.geoparcfamenneardenne.be.