Selecteer de taal

Groendomein Prinsenpark

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Prinsenpark

De wandeling vertrekt in het mooie Groendomein Prinsenpark met de Gertryvijver en de Kattesteertvijver als blikvangers. Langs het kanaal Bocholt - Herentals wandel je in de richting van het natuurreservaat Bossen SCK-CEN. Via Sas 6 steek je het kanaal weer over om langs de loop van de Hooibeek terug naar het Prinsenpark te gaan.

Afstand: 12 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 95% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Prinsenpark.

De wandeling vertrekt aan het onthaalgebouw en je volgt een mooi pad door het bos. Vrij snel kom je aan de Gertryvijver. Aan de vijver ligt een mooi uitkijkplatform en wat verder staat een vogelkijkhut. Er liggen verschillende vijvers verspreid over het domein. Een uniek grachtensysteem voedt deze vijvers met kalkrijk water uit het Kempisch kanaal. Je gaat verder door het bos en passeert de Merpikdel vijver. Nu wordt het landschap wat meer open met links van je een mooie natte weide. Aan de Kattesteertvijver moet je zeker eens een kijkje gaan nemen in de vogelkijkhut. Hier kan je tal van watervogels observeren en wie weet kan je een Ijsvogeltje spotten. Je gaat over een brede onverharde weg verder langs de Sint-Willebrordshoeve en de statige Koningshoevedijk in de richting van het kanaal Bocholt-Herentals. Je steekt het kanaal over aan Sas 7. Je gaat een stuk langs het kanaal om nadien de bossen van SCK-CEN in te duiken. Hier wandel je over mooie bosdreven en onverharde paden al kronkelend door dit rustige bos. Je komt terug uit aan het kanaal dat je weer een stukje volgt. Aan Sas 6 steek je het kanaal weer over en volgt de loop van de Hooibeek. Je steekt de Geelsebaan over en je bent terug in het Groendomein Prinsenpark. De prachtige beuken vallen direct op. Langs de Nestelweg ontdek je de nestbouwkunsten van verschillende vogels. Gluur binnen en kijk voor interessante weetjes op de flapjes langs de zijkant.

Prinsenpark

Download PDf voor te volgen knooppunten.

Neem een verrekijker mee.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Prinsenpark.

In de uitgestrekte heide tussen Geel, Kasterlee en Retie mochten destijds de ingezetenen van de gemeente hun vee vrij laten grazen en turf steken. Van de “Retiese Aart” verwierf Koning Leopold 1 in 1854 ongeveer 398 ha. Temidden van het domein werd het zogenaamde park aangelegd en in het centrum, waar aangelegde wegen samenkomen, wilde men een kasteel bouwen. Het is er echter nooit van gekomen. Het domein bestaat vooral uit bossen maar in het park zijn ook vijf vijvers. De Gertryvijver is de grootste gevolgd door de Kattesteertvijver, Kleine Hooibeekvijver, Merkpikdel en de eendenvijver. Naast naaldbomen staan in het park nog prachtige eiken en beuken. Op enkele plaatsen zijn dop- en struikheide te vinden.

Provincie Antwerpen.
www.provincieantwerpen.be