Selecteer de taal

De Liereman

  • Wandelroute van: TrailExplorer

De Liereman

Deze wandeling gaat door bos, mooie heidelandschappen met stuifduinen en via een vlonderpad over kletsnatte veenmoerassen. Afhankelijk van het seizoen kan je onderweg genieten van een purperen heide, kruidig ruikende gagel struiken of zoet geurende brem.

Afstand: 11.5 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 98% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Het Lieremanmoeras.

De wandeling vertrekt aan het bezoekerscentrum en gaat eerst door naald- en loofbos, onderweg gaat het over een mooi vlonderpad naar een ietwat verscholen ven. Daarna wandel je langs grote dreven omzoomd met bomen in de richting van een meer uitgesproken heidegebied met stuifduinen. Kortom een zeer gevarieerde wandeling voor alle seizoenen.

De Liereman

Waterdicht schoeisel aanbevolen bij regenweer.

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Landschap De Liereman.

Midden in de Kempen tussen Oud-Turnhout en Arendonk vind je Landschap De Liereman, één van de oudste beschermde natuurgebieden van België. Hier kan je wandelen tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen. De Liereman is tevens erkend als stiltegebied. Vroeger lieten boeren hun schapen grazen op de uitgestrekte woeste gronden. Ze staken de toplaag van de bodem af als mest voor de akkers en wonnen turf als brandstof uit de moerassen. Het resultaat was een open en gevarieerd heidelandschap dat eeuwenlang de Kempen typeerde. Ook voor erfgoed is Landschap De Liereman een topper. 12.000 Jaar geleden gebruikten jagers de duinengordel als kampplaats en de vele vuurstenen voorwerpen geven het gebied een archeologische waarde. Halverwege de 19° eeuw ging het heidelandschap sterk achteruit. Maar dankzij de vrijwilligers en het Europese natuurprogramma LIFE werden grote oppervlakten heide, duin en bloemenrijk grasland hersteld.

Natuurpunt:
www.natuurpunt.be