Selecteer de taal

Natuurgebied Balderij

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Balderij

Deze wandeling voert je afwisselend langs een landelijk, bosrijk en uitgestrekt moerasgebied in de omgeving van de Balderij, de Lage Rielen en het Rielenbroek. In de invloedssfeer van de Grote en de Kleine Kaliebeek, ligt een uitgestrekt moerasgebied. Sporadisch komen open plekken voor met vochtige hooilanden en heischrale vegetaties.

Afstand: 8 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Balderij en het Rielen- en Winkelbroek.

Waar de Grote en de Kleine Kaliebeek in Tielen samenvloeien, ligt een uitgestrekt moerasgebied. Absolute blikvangers in de Balderij vormen de prachtige vijvers. Nog meer plassen en vijvers in het aangrenzende Rielens Gebroekt. Je staat versteld van het vele leven rond, op en in het water. De bosbeekjuffer, boomkruiper en de ijsvogel voelen zich hier helemaal in hun nopjes. Tussen knooppunt 48 en 47 stap je over een knuppelpad door uitgestrekte elzenbossen, heel typisch voor dit gebied. En de kazerne die je onderweg passeert? Die vormt de thuisbasis voor het derde bataljon parachutisten in Tielen.

Balderij

Download PDF voor te volgen knooppunten.

In de winter kan het hier erg nat zijn, waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn een must.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Balderij.

Balderij is een natuurgebied in Tielen. Het wordt dikwijls samen genoemd met het aansluitende gebied Rielenbroek. Balderij is een oude vervorming van "Balder Heide". Het zou een plek zijn waar de Germaanse god Balder, de geest van de plantenwereld, werd aanbeden. Er is ook een kleine mogelijkheid dat "Balder" een middeleeuws woord zou zijn met dezelfde betekenis als Berlaar. Namelijk een bosachtig en moerassig terrein. Het "Rielens gebroeckt" te Lichtaart en het oude militaire domein van Zevendonk (Winkelsbroek), twee aansluitende gebieden, werden aangekocht door Natuurpunt. Samen met het gebied "De Waal" te Tielen vormen ze nu een uniek vogelreservaat waar buiten zeldzame vogels ook nog vele andere diersoorten verblijven.

Toerisme Kasterlee.
www.visitkasterlee.be.