Deze wandeling in het natuurgebied Hoge Vijvers gaat via kleine paadjes en brede dreven dwars door dit uitgestrekte bos. Het is moeilijk voor te stellen dat hier tot halfweg de negentiende eeuw geen bos was. Er werd toen nog aan turfwinning gedaan waardoor vijvers ontstonden op dit hoger gelegen stukje Kempen, vandaar de naam 'Hoge Vijvers'.
Afstand: 11 km.
Tijd: 3u00.
Graad: Licht.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Vlak.
Aard: 100% onverhard.
Markering: Knooppunten.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
Talander.
De wandeling heeft haar naam te danken aan de VZW Talander waar vijftien mensen met een verstandelijke beperking verblijven. Deze oase van rust middenin de zanderige Noorderkempen is het vertrekpunt van de wandeling. Via smalle bospaadjes ga je in de richting van de grens met Nederland. Het lijkt wel alsof de grens met een lineaal op een kaart werd getrokken. Bijzonder is dat je de grens ook duidelijk in het landschap ziet. In België werden de bossen gekoesterd terwijl in Nederland aan landbouw werd gedaan. Daarna kom je langs de zogenaamde 'militaire dump van Arendonk', achter de afsluiting bevindt zich een voormalige munitieopslagplaats van het Duitse leger. Tussen 1962 en 1997 deden de 81 bunkers op het domein dienst als munitiebunker. Op de route staan verschillende informatieborden over de fauna en flora. De kans dat je een ree ziet op deze wandeling is erg groot, de everzwijnen zijn daar te schuw voor.
Download PDF voor te volgen knooppunten.
POI 1 - Grenspaal 204.
Vlakbij knooppunt 10 treffen we aan de rand van een Nederlandse akker en naast de omheining van het Belgisch militair domein een witte grenspaal nummer 204 van 1843 aan. Kogelgaten ontsieren de paal. In 1843 werd de grens tussen België en Nederland geregeld via het traktaat van Maastricht. Grenspaal 204 werd toen geplant, maar eigenlijk is dit punt al veel langer een grenstussen beide landen. De kogelgaten zouden volgens een grenspaalzoeker uit 1966 afkomstig zijn van Duitse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Ze moesten hier de grens met het niet bezette Nederland bewaken. Tijdens die lange vervelende uren testten ze hun wapens en hun mikkunsten op de palen. (bron: www.verrassingenomdehoek.be)
Geen extra informatie.
POI 2 - Natuurgebied Hoge Vijvers.
Tot het midden van de negentiende eeuw waren in en om de Hoge Vijvers geen bossen te bekennen. Vóór de ontginning van de heide, kende het gebied een typisch heidebeheer en turfwinning. Hierdoor ontstonden verschillende vijvers in dit hooggelegen gebied. Rond 1897 bleek een groot deel bebost door een private ontginner. Het grootste deel van het domeinbos werd vanaf 1979 in fases aangekocht van privé eigenaars. Vijvers zal je dus niet vinden in het natuurgebied Hoge Vijvers, wel 500 hectare bos, graslanden en akkers. Het gebied ligt in de Turnhoutse Kempen, op grondgebied van de gemeente Arendonk, tussen het Kempens kanaal en de Nederlandse grens.
Natuur en Bos.
www.natuurenbos.be
POI 3 - Bunkercomplex Arendonk.
Het bunkercomplex van Arendonk is een voormalige munitieopslagplaats. Tussen 1962 en 1997 deden de 81 bunkers op het domein dienst als munitiebunker voor het Duitse leger. Al snel kreeg het domein de bijnaam de ‘militaire dump van Arendonk’. Toen het Duitse leger het domein in 1997 verliet, verkocht de gemeente Arendonk het 90 hectare grote domein aan Defensie. Nu ligt het er maar verloederd bij. De poorten van de bunkers staan open. Nu is het vooral een verblijf voor vleermuizen. Defensie heeft al jaren plannen het domein te verkopen. Natuur en Bos zou een geïnteresseerd koper zijn. Het is een belangrijke schakel tussen andere grote bos- en natuurgebieden in de streek zoals het Gewestbos van Ravels en de bossen van Mol-Postel. Wat een meerwaarde zou het kunnen zijn voor het toerisme, moesten al deze bossen met elkaar gelinkt worden. (bron: www.verrassingenomdehoek.be)
Geen extra informatie.