Selecteer de taal

Peelpad - Etappe 22

Peelpad

De etappe van Elsendorp naar Landhorst gaat door de landgoederen de Krim, de Bunthorst, en de Groote Slink en door het Sint Anthonisbos.

Afstand: 17 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Lijnwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 87% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Defensiekanaal.

Elsendorp is een ontginningsplaatsje dat ontstaan is nadat Samuel Cornelis van Musschenbroek, die de Maatschappij tot Ontginning van de Peel oprichtte en in 1891 ter plaatse van het huidige Elsendorp twee modelboerderijen stichtte. Eén ervan heette De Dompt en dit was ook de oorspronkelijke naam voor het ontginningsdorp. Het landschap waar men doorheen loopt is onderdeel van een grootschalig ontginningsgebied van De Peel. De Krim bestaat uit naaldbossen en heidevelden, bij deze "heidevelden" krijgt men een goede indruk hoe het hier ooit heeft uitgezien. De Bunthorst is een gebied met afwisseling van bos, heide en landbouwgrond, waar lanen doorheen lopen met beuk en Amerikaanse eik. De Groote Slink bestaat ook uit een afwisseling van bos, heide en landbouwgrond maar is aangelegd in Engelse landschapsstijl. De etappe gaat in de Groote Slink langs de Slinkvijver een tot meanderend ven vergraven peelven de Diepe Slink. Bij het ven is een ijskelder, die tegenwoordig tot verblijfplaats voor vleermuizen dient. In het Sint Anthonisbos gaat de etappe rond het peelven, een mooi oud ven dat de laatste jaren helaas onder verdroging leidt. Aan het einde van de etappe wordt het Peelkanaal gevolgd. Het Peelkanaal of Defensiekanaal werd in 1939 in de Peel gegraven als onderdeel van de Peel-Raamstelling. Het kanaal reikt tot de Raam, een riviertje boven Mill. Het deed dienst als afwateringskanaal en antitankgracht, waardoor het al snel de naam Defensiekanaal kreeg.

Peelpad

Download PDF voor routebeschrijving.

Landhorst een ontginningsplaatsje is als eindpunt lastig als men gebruik maakt van het openbaar vervoer als alternatief kan men ook kiezen voor etappe 22a met Sint Anthonis als eindpunt.

Kaart & Poi's.