Selecteer de taal

Castillo de Xivert

  • Wandelroute van: TrailExplorer

castillo de Xivert

Wandeling door sinaasappel- en olijfgaarden naar het kasteel van Xivert, waar je de ruïnes van een Moors dorp en het fort van de Tempeliers kan bezoeken. Het uitzicht op de Sierra d’Irta en de omgeving is werkelijk fantastisch.

Afstand: 6.5 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 313 meter.

Aard: 100% onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Racó de Puig.

De wandeling vertrekt aan het Cruz del Francés over onverharde wegen tot aan de voet van de heuvel waarop het Castillo de Xivert staat. Hier begin je aan de klim naar het deels gerestaureerde kasteel waar je een bezoek brengt aan het fort en aan de ruïnes van het Moors dorp. Over de brede kam van Racó de Puig, met nog mooie vergezichten, wandel je terug naar het vertrekpunt.

Castillo de Xivert

Download PDF voor routebeschrijving en kaart.

Aan de voet van de heuvel waarop het Castillo de Xivert staat, kan je een sportieve alternatieve route nemen door een prachtig valleitje.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Cruz del Francés.

Kruis dat hulde brengt aan de helden van de Onafhankelijkheidsoorlog.

Geen extra informatie.

POI 2 & 3 - Castillo de Xivert.

Het kasteel van Xivert is een kasteel uit de 10e eeuw dat gelegen is in de Sierra d’Irta. Het is gebouwd op een 370 meter hoge heuvel die uitkijkt over een vallei. In de Middeleeuwen was het kasteel van groot strategisch belang, omdat het de controle had over de weg tussen Barcelona & Valencia. De bouw van het kasteel is door de Moren in de 10e eeuw begonnen. Tegenwoordig zijn er nog steeds invloeden van de Moren zichtbaar, zoals bijvoorbeeld een Arabische inscriptie in de muur van het kasteel. Het kasteel bleef in handen van de Moren tot 1234, toen koning Jacobus I van Aragón het gebied veroverde. De islamitische, Moorse bevolking gaf de controle over het kasteel vreedzaam over, waardoor ze in hun dorp mochten blijven wonen. Koning Jacobus I gaf het kasteel aan de Tempeliers, een Christelijke ridderorde. De Tempeliers hebben het kasteel verder uitgebreid, met een 2e verdedigingsmuur en 2 ronde torens. Een aantal jaar nadat de Tempeliers in 1312 door de paus werden opgeheven, is het bestuur van het kasteel overgenomen door de Orde van Onze Lieve Vrouwe van Montesa. In de 16e eeuw had de regio te maken verschillende aanvallen van Barbarijse piraten en een opstand waarin het dorp naast het kasteel werd geplunderd. Als gevolg van de opstand besloot koning Filips III dat de Moren zich moesten bekeren tot het Christendom en anders verbannen zouden worden. Na de verbanning van de Moorse bevolking is het dorp naast het kasteel verlaten. In de 17e eeuw verloor het kasteel zijn militaire functie en is het in verval geraakt.

Geen extra informatie.