Selecteer de taal

Portagem - Marvão

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Marvao

Deze wandeling is ideaal om op een andere manier Marvão te bezoeken dan met de auto. Je vertrekt in Portagem naast de Sever rivier en begint aan een stevige klim langs een oude middeleeuwse geplaveide weg door een bos van kurkeiken. Je komt boven aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Ster (Convento de Nossa Senhora da Estrela). Vlakbij wandel je door de toegangspoort Marvão in. Door de kleine steegjes bereik je het fort dat zeker een bezoek waard is. Daarna verlaat je Marvão en wandel je verder in de richting van Abegoa via een andere oude middeleeuwse weg, geflankeerd door granieten muren begroeid met klimop en korstmossen. Nadien sluit je terug aan op de route van de heenweg.

Afstand: 8 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 362 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geel - rood en bordjes PR1-MRV.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Naar Santa Maria de Marvão zoals in de middeleeuwen.

Vanop de parking steek je de brug over en wandel je naast de Sever. Al snel kom je aan het rivierzwembad van Portagem in een parkachtige omgeving met grote populieren. Je volgt verder de oever en komt aan een granieten brug. Door de archeologische vondsten in de directe omgeving en de nabijheid van de Romaanse stad Ammaia wordt de bouw van deze brug aan de Romeinen toegeschreven. Je wandelt verder langs de oever van de Sever en steekt deze over via een metalen brug. Nadat je de weg hebt overgestoken begint de klim via een middeleeuwse geplaveide weg. Na een uurtje klimmen kom je boven aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Ster (Convento de Nossa Senhora da Estrela). Je kan nu links de toegangspoort nemen om Marvão te bezoeken of even verder de weg volgen en direct terug de wandelroute volgen. Het kuieren door de straatjes van Marvão is echter een aanrader. Op het eind van het dorp staat het enorme kasteel met zijn vestingsmuren. Een bezoek aan het kasteel is zeker een meevaller. De hoge vlaggetoren beklimmen levert je een spectaculair uitzicht naar alle vier de windstreken op. Ook de ondergrondse citerne van 4§ meter lang en 10 meter hoog is ronduit impressionant. Na het bezoek kan je het dorp verlaten langs de andere toegangspoort en even terug wandelen tot net voor het klooster. Hier begint de afdaling in de richting van Abegoa. Je rond een granieten rotsformatie en wandelt via een andere middeleeuwse weg en een onverharde weg terug in de richting van het pad van de heenweg.

Marvao

Download PDF voor routebeschrijving.

Neem voldoende drinkwater mee.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Marvão.

Tussen Castelo de Vide en Portalegre, op enkele kilometers van de Spaanse grens, vinden we het rustige dorpje Marvão, gelegen op het hoogste punt van de Serra de São Mamede. Het dorpje dat bekend stond als Monte de Ammaia (Ammaia berg), heeft zijn huidige naam te danken aan het feit dat het in de 9de eeuw als schuilplaats heeft gediend voor Ibn Marúan, een Moorse krijgsheer. De Arabische overheersing, die enige eeuwen heeft geduurd, werd beëindigd toen in 1160-1166 een militaire actie van de Reconquista hier een overwinning behaalde, onder leiding van D. Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Geografisch gezien is Marvão een natuurlijk strategisch verdedigingspunt, met erg steile hellingen aan het noorden, zuiden en westen. In oostelijke richting, waar het dorpje is ontstaan, is het slechts te voet te bereiken. Dit feit ging niet onopgemerkt voorbij aan de veroveraars en koningen die altijd bezig waren met het versterken van het kasteel en de muren. Het speelde een belangrijke rol in grote militaire conflicten, waarvan we ons nog de strijd tussen koning D. Dinis en zijn broer D. Afonso (1299) kunnen herinneren en ook de crisis van het vorstenhuis in 1383-1385, de onafhankelijkheidsoorlogen (1640-68), de Spaanse opvolgingsoorlog (1704-12) of de oorlogen van het schiereiland (1807-11).

Turismo de Portugal.
www.visitportugal.com

POI 2 - Portalegre.

De brug van graniet in Portagem wordt door archeologische vondsten in de directe omgeving en de nabijheid van de Romaanse stad Ammaia aan de Romeinen toegeschreven. Het is voor de geschiedenis van Portugal en Spanje ook een belangrijke brug. Toen in 1492 de joden, als gevolg van een koninklijk decreet van de toen regerende Spaanse koningen, in Spanje werden vervolgd, was dit de enige overgang tussen de beide landen. Over deze brug vluchtten vele tienduizenden joden, om aan de vervolging in Spanje te ontkomen. Later diende dezelfde brug uit de romeinse tijd weer om naar Spanje te vluchten toen in Portugal de vervolging van de joden werd ingezet.

Geen extra informatie.