Selecteer de taal

Het Groene Woud 7

Kasteel Stapelen

Een stevige lijnwandeling van Boxtel naar Sint-Oedenrode door natuurgebied De Geelders, langs het Duitse Lijntje en de Dommel in het Nationaal Landschap Het Groene Woud.

Afstand: 20 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Zwaar.

Type: Lijnwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen info.

Aard: 68% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Natuurgebied De Geelders.

Vrij snel na verlaten van het station gaat de tocht door park Stapelen met het 13de eeuwse kasteel Stapelen. Na de Dommel gevolgd te hebben in Boxtel gaat de tocht naar het natuurgebied De Geelders. Het natuurgebied De Geelders bestaat uit hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, grasland en akkers. De Geelders is vooral in de winter een behoorlijk nat gebied, waterdichte schoenen zijn dan ook aan te raden. Voor de natste delen tijdens de tocht is een alternatief beschikbaar. Aan de rand van het gebied wordt het voormalige Duitse Lijntje gevolgd, het traject werd geopend in 1878 als onderdeel van de verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. Vervolgens gaat de tocht door kleinschalig landbouwgebied naar de Dommel. Het Dommeldal bestaat uit beemden, akkers en bosjes. De beemden zijn wei- en hooilanden. Verder van het riviertje liggen op de hogere gronden bolle akkers. Voor Sint-Oedenrode wordt de Dommel tijdelijk verlaten voor een bezoek aan het buurtschap Oud Rijsingen met o.a. Hoeve Arbeidslust of Kienehoeve , de oorspronkelijke hoeve was de eerste ontginningsboerderij van de Schijndelse Heide. Na een bezoek aan het buurtschap wordt nog een klein maar leuk stukje Dommel gevolgd voordat de tocht in Sint-Oedenrode eindigt.

Groene Woud

Download PDF voor routebeschrijving.

Verkorting: Voor degene die 20 km te lang vind kan ook starten in het centrum van Liempde. De lijnwandeling "Het Groene Woud-7-Variant is 14 km, men mist dan een gedeelte door het natuurgebied De Geelders.

Tijdelijke omleiding: Tussen WP7 en WP8 is een pad langs de dommel tijdelijk afgesloten door afkalving van de oever. Zie PDF routebeschrijving

Kaart & Poi's.