Selecteer de taal

Le Colorado Provençal de Rustrel

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Colorado Provençal de Rustrel

Het zeer kleine dorpje Rustrel ligt tegen het Plateau d'Albion in het Parc Naturel Régional du Luberon. Deze korte wandeling gaat door de befaamde oude okergroeven en -mijnen. Het is genieten van het prachtige kleurenpallet met ontelbare schakeringen van oranje, vlammend rood, geel en paars, vandaar ook de naam Colorado Provençal de Rustrel. De okeraarde is het resultaat van zandafzettingen, ontstaan door het terugtrekken van de zee, miljoenen jaren geleden.

Afstand: 4 km.

Tijd: 1u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 111 meter.

Aard: 100% onverhard.

Markering: Oranje streepje.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Palet van kleuren.

Van de parking volg je eerst een onverharde weg en kom je langs een afwateringskanaal. Vandaar gaat het in de richting van de spectaculaire okerkleurige rotsformaties. Je wandelt als het ware door de Sahara. Het pad stijgt en eens je het hoogste punt bereikt hebt krijg je een prachtig uitzicht op deze merkwaardige plek.

Colorado Provençal de Rustrel

Je kan de route ook inkorten tot 2 km volg dan het blauwe streepje.

Site gesloten in januari.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Le Colorado Provençal.

De streek rond Roussillon, Gargas, Villars, Gignac en Rustrel is beroemd vanwege haar rijkdom aan okers, gele en rode verfstoffen die worden gewonnen uit ijzerhoudende klei. De grote okergroeves van Roussillon werden geëxploiteerd sinds het einde van de 18e eeuw. Tot aan 1930 vonden hier duizenden mensen werk. Vandaag de dag is het verboden om er oker te delven. Dit verbod is ingesteld om te voorkomen dat de gehele plek zou worden afgegraven en dus zou verdwijnen. Doordat in de 18e eeuw de vraag toenam naarverfstoffen voor textiel, steeg de exploitatie van oker. Een voorbeeld van zo'n bedrijf is de voormalige okerfabriek Mathieu, die nu is ingericht als 'Conservatoire': een werkplaats met een museum functie. In de 20e eeuw was men door modernere delftechnieken in staat andere, meer rendabele mijnen te exploiteren. Dit zorgde ervoor dat alle mijnen in het gebied rond Roussillon langzamerhand werden gesloten. Vanaf het begin van de jaren tachtig heeft het toerisme de mijnindustrie vervangen.

Pays d'Apt Luberon.
www.luberon-apt.fr