Selecteer de taal

Tuc de Montcalibert

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Tuc de Montcalibert

Deze aangename wandeling gaat naar het uitzichtpunt van de Couserans: de Tuc de Montcalibert. Ondanks de bescheiden hoogte van 677 meter wacht daar een indrukwekkend panorama, een oriëntatietafel helpt je om de toppen van de Pyreneeën te herkennen. Nadien volg je de GR78 richting het pittoreske gehuchtje Montjoie-en-Couserans.

Afstand: 10 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 452 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geel streepje.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Naar het belvédère de Couserans.

De wandeling vertrekt in Saint-Lizier naast het bisschoppelijk paleis om al snel aan het Croix de Pouterolles te komen. Daarna gaat het via onverharde wegen en mooie paadjes naar het gehucht Maubresc. Eens door het gehucht begint de stevige klim naar de Tuc de Montcalibert. Het grote kruis op de top zie je al van ver staan. Eens op de top heb je een geweldig uitzicht op de Couserans en verschillende toppen van de Pyreneeën, een orientatietafel helpt je om ze te herkennen. Van de Pic du Midi de Bigorre tot de Pic Montcalm en Mont Vallier. Daarna begint de afdaling door een mooi bos en bereik je het gehucht Bergerat. Nadat je de D627 over gestoken bent gaat het via een oude Romeinse weg tot aan de kruising met de GR78. Nu volg je de GR78 in de richting van het mooie gehucht Montjoie-En-Couserans. Het laatste gedeelte is meteen ook het saaiste stuk, via een asfaltweg terug in de richting van Saint-Lizier.

Tuc de Montcalibert

Download PDF voor routebeschrijving.

Markering is wel aanwezig maar niet altijd goed zichtbaar.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Saint-Lizier.

Saint-Lizier ligt op een heuvel boven de rivier Salat en wordt vermeld als een van de 'mooiste dorpen van Frankrijk'. Het dorp wordt gedomineerd door het aanzienlijke bisschoppelijk paleis uit de 17e eeuw en de kathedraal van Saint-Lizier. De kathedraal van Saint-Lizier is een kleine kathedraal met een achthoekige toren en aantrekkelijke kloostergangen met een balkon en interessante stenen decoraties aan de bovenkant van de kolommen. Er zijn een groot aantal oude fresco's uit de 11e eeuw te zien en in de sacristie staat zilverwerk en een buste van Saint-Lizier. Het bisschoppelijk paleis in Saint-Lizier is nu het departementale museum van de Ariège, met archeologische voorwerpen en schilderijen uit de regio, evenals verschillende tijdelijke tentoonstellingen. De kleine Kapel Notre-Dame du Marsan is dan weer een bekend bedevaartsoord waar je een mooi uitzicht hebt op het schilderachtige platteland.

Geen extra informatie.

POI 2 - Montjoie-en-Couserans.

Volgens de legende ontleent het kleine dorpje Montjoie-en-Couserans zijn naam aan de vreugde van pelgrims toen ze voor het eerst Saint-Lizier in zicht kregen. De naam zou echter afgeleid zijn uit 'Mons Jovis', 'Berg van Jupiter' uit de tijd van de Galliërs. In het centrum van het dorp ziet u een imposante versterkte kerk uit de 14e eeuw met een decoratieve gevel en klokkentoren, een toegangspoort door de oorspronkelijke verdedigingsmuren van het dorp en een paar pittoreske huizen.

Geen extra informatie.