Selecteer de taal

Het verzet in de Vercors

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Verzet in de Vercors

In Vassieux-en-Vercors zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog hevige confrontaties geweest tussen de verzetsstrijders en het Duitse leger. Deze wandeling brengt je naar het Mémorial de la Résistance op de Col de la Chau. Vandaar gaat het verder door een bos naar de Pelouse de Derbonouse, een prachtige hoogvlakte. Op de Col de la Mure begint een stevige afdaling naar het gehucht La Mure. Vandaar wandel je door de mooie vallei van Vassieux terug naar het vertrekpunt.

Afstand: 11 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 504 meter.

Aard: 95% onverhard.

Markering: Gedeeltelijk.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Maquisards.

Vanuit het dorp wandel je via een steil pad naar het Mémorial de la Résistance en Vercors, een museum waar je alles te weten kan komen over het hevige verzet tegen de Duitse bezetter in deze streek. Van het museum klim je verder naar de Col de la Chau. Daarna stijg je verder door een mooi bos en gaat voorbij de schuur van Vauneyre. Even later kom je op de prachtige hoogvlakte van Derbonouse. Je gaat over de hoogvlakte naar de Col de la Mure. Aan de Col begin je aan een zeer steile afdaling langs een stenig pad tot je uitkomt op de D178. In de haarspeldbocht neem je direct links een brede onverharde bosweg die verder daalt en terug uitkomt op de D178. Je steekt de baan over en bereikt al vlug het gehucht La Mure. Vanaf hier wandel je via rustige onverharde wegen terug naar Vassieux.

Verzet in de Vercors

Download PDF voor routebeschrijving.

Zin voor oriëntatie nodig van WP1 tot WP4.

Steile afdaling van WP3 naar WP4.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Mémorial de la Résistance en Vercors.

De Maquisards van de Vercors waren zeer belangrijk voor het Franse verzet. Maar in juli 1944 werd Vassieux-en-Vercors vernietigd door Duitse bombardementen; vele verzetsstrijders lieten het leven, andere moesten vluchten. Dit museum neemt u mee via beeld en geluid om deze tragische gesschiedenis te vertellen. Het Mémorial de la Résistance is op 21 juli 1994 officieel geopend op col de la Chau. Dit is tevens een herdenkingslocatie, en eerbetoon aan iedereen die gevochten heeft voor vrijheid. Het museum is gebouwd aan de rand van een klif, en biedt een adembenemend uitzicht op het Vercors massief en het slagveld. Een andere herdenkingslocatie voor de verzetsstrijders is de Oorlogsbegraafplaats (nécropole de la Résistance) van Vassieux-en-Vercors, vlak voor het dorp. Deze begraafplaats bevat 187 graven; van leden van het verzet, maar ook van burgers die tijdens de zomer van 1944 gedood werden.

Mémorial de la Résistance.
www.parc-du-vercors.fr