Selecteer de taal

Carrières Romaines

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Carrières Romaines

Deze prachtige wandeling biedt je één van de mooiste panorama's op de noordzijde van het natuurreservaat Les Hautes Plateaux met als aandachtstrekker de Grand Veymont. Je hebt voor deze wandeling wel enige zin voor oriëntatie nodig om door het chaotische landschap via Pré Peyret naar de oude Romeinse steengroeven te gaan in de mooie vallei van Queyrie.

Afstand: 18 km.

Tijd: 6u00.

Graad: Zwaar.

Type: Heen en terug.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Niet toegelaten.

Totale stijging: 734 meter.

Aard: 100% onverhard.

Markering: Gedeeltelijk GR93.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

L'arbre Taillé.

Deze prachtige wandeling biedt je één van de mooiste panorama's op de noordzijde van Les Hautes Plateaux met als aandachtstrekker de Grand Veymont. Je hebt voor deze wandeling wel enige zin voor oriëntatie nodig om door het chaotische landschap via Pré Peyret naar de oude Romeinse steengroeven te gaan in de mooie vallei van Queyrie. Je kan er bij de 2000 jaar oude steengroeve nog restanten vinden van kolommen en vierkante stenen die door de Romeinen ter plaatse uit de rotsen werden gehaald om dan via de pas van Chabrinel 15 kilometer verder in Die te gebruiken voor de bouw. De werkmethode om dit huzarenstukje voor elkaar te krijgen was vrij eenvoudig maar geniaal. Grote houten palen werden tussen de rotsspleten gestoken om ze vervolgens nat te maken. Het natte hout zette uit en zo werden grote massa's massieve steen gewonnen. Iets verder op de mooie vlakte van Queyrie zie je eenzaam en verlaten L'Arbre Taillé staan. Deze den wordt al generaties lang door schaapherders onderhouden. Je keert via dezelfde weg terug naar het vertrekpunt.

Carrières Romaines

Download PDF voor routebeschrijving.

Zin voor oriëntatie nodig.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Hauts Plateaux du Vercors.

De Hauts Plateaux du Vercors is een hoogvlakte in de Vercors, een bergstreek op de grens van de Franse departementen Isère, Drôme en Hautes-Alpes. Het plateau is 17.000 ha groot en de gemiddelde hoogte ligt rond 1500 m. Het hoogste punt is de Grand Veymont (2341 m). Het plateau is sinds 1985 beschermd als natuurreservaat (Réserve Naturel des Hauts-Plateaux) dat deel uitmaakt van het veel grotere Parc Naturel Régional du Vercors. Het plateau is wel bekend als de meest onbewoonde plaats van Frankrijk. Er zijn geen dorpen of permanente bewoning en geen verharde wegen binnen de grenzen van het reservaat. Men kan het alleen te voet bereiken en doorkruisen, na een urenlange zware beklimming. Het is dan ook een trekpleister voor GR-wandelaars en natuurliefhebbers.

Geen extra informatie.

POI 2 - Romeinse steengroeven.

De oudste bewijzen van menselijke aanwezigheid op het plateau dateren al van bij het begin van onze jaartelling. Stenen uit de romeinse steengroeve op de Plaine de la Queyrie, ten zuiden van de Grand Veymont, werden gebruikt bij de bouw van Dea Augusta, het huidige Die, tussen de eerste en de derde eeuw (na Chr.). De stenen en zuilen die hier met veel moeite uitgehouwen werden, moesten dan nog eens 18 km ver en 1200 meter steil bergaf worden getransporteerd om ze op de bouwplaats te krijgen. De steengroeve ligt aan een oude voetweg die de kortste verbinding vormt tussen Grenoble en Die, en die in de loop der tijden frequent gebruikt werd door handelaars. Deze weg wordt ook wel de Route du Vin, de wijnroute, genoemd. Ook de naam van de nabijgelegen Pas de la Selle (zoutpas) verwijst nog naar die handelsroute, terwijl de Pas des Bachassons (pas van de waterbakken) naar de enige bron in deze omgeving leidt.

Geen extra informatie.