Prachtige wandeling in het Nationaal Park Jasmund die je door het eeuwenoude beukenbos langs tal van uitzichtpunten brengt aan de krijtrotsen van de Oostzee. Aan het Victoria uitzichtpunt heb je een uniek uitzicht op de bekende Königsstuhl, een krijtrots van 108 meter met een verhaal.
Afstand: 9 km.
Tijd: 3u00.
Graad: Gemiddeld.
Type: Lijnwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Nee.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: 394 meter.
Aard: 95% onverhard.
Markering: Blauw-Wit.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
Zicht op de Königsstuhl.
Van Sassnitz wandel je langs de haven en een promenade naar het prachtige beukenbos van het Nationaal Park Jasmund dat op de Unesco Werelderfgoed lijst staat. Je volgt het kustpad tot aan de Wissower Klinken. Aan dit uitzichtpunt krijg je een mooi zicht op deze krijtrotsen waarvan de hoogste punten afgebroken zijn. Een eindje verder kan je even heen en terug naar het bezoekerscentrum Michael-Otto-Haus. Je volgt verder de Hochuferweg naar het volgende uitzichtpunt Ernst-Moritz-Arndt. Een stukje verder kom je aan de Kieler Ufer. Hier moet je zeker de steile trappen afdalen naar het strand. Vanop het strand krijg je een mooi zicht op de Kieler Ufer waterval. Eens terug boven kom je aan het Auguste-Victoria uitzichtpunt. Het golvend pad steekt de Kollicker Bach over en wat later bereik je het Victoria uitzichtpunt. Hier heb je een mooi zicht op de bekende Königsstuhl, een bekende krijtrots. Van dit uitzichtpunt wandel je verder naar de parking van het Bezoekerscentrum Nationaal Park Jasmund. Je kan, tegen betaling, dit centrum nog bezoeken voordat je de shuttlebus lijn 23 terug naar Sassnitz neemt.
Download PDF voor kaart van de wandeling.
POI 1 - Wissower Klinken.
Deze krijtrotsen hebben hoogstwaarschijnlijk model gestaan voor het bekende schilderij ‘Krijtrotsen op Rügen’ van Casper David Friedrich. Voor kunstliefhebbers is dit zeker een belangrijke bezienswaardigheid, maar ook voor anderen is het een imposante vertoning. De witte rotsen steken prachtig af tegen het groen van de omliggende natuur. De hoge punten van de rotsen zijn in 2005 helaas afgebroken, maar het blijft een mooie bezienswaardigheid.
Geen extra informatie.
POI 2 - Bezoekerscentrum Michael-Otto-Haus.
Tussen de Wissower Klinken en het noordelijker gelegen Ernst-Moritz-Arndt-Sicht ligt het UNESCO Werelderfgoed Forum. Maak hier kennis met de wereld van de oude beukenbossen en leer alles over dit natuurfenomeen. Het Forum is een servicecentrum, tentoonstelling en informatiepunt. Kom even tot rust, geniet van een drankje in de bistro en leer alles wat je wilt weten over het natuurgebied.
Bezoekerscentrum Michael-Otto-Haus.
www.koenigsstuhl.com
POI 3 - Ernst-Moritz-Arndt-uitzichtpunt.
Op dit uitzichtpunt heb je een mooi uitzicht over de oude beukenbossen. Verwonder je over de pracht van de natuur terwijl je uitkijkt over dit werelderfgoed.
Geen extra informatie.
POI 4 - Kieler Ufer waterval.
Aan de Kieler Oever komen de Brisnitzerbeek en de Kielerbeek samen in een waterval die op het strand en in de Oostzee valt. Het beste uitzicht op de waterval heb je als je de steile trap naar de oever afdaalt.
Geen extra informatie.
POI 5 - Victoria uitzicht.
Bij het Victoria uitzichtpunt heb je het beste zicht op de beroemde Kӧningsstuhl. Een krijtrots met een verhaal. De naam Königsstuhl zou zijn terug te voeren op een gebeurtenis in 1715 waarbij de Zweedse koning Karel XII vanaf dit punt een zeeslag tegen de Denen heeft geleid. De strijd zou de heerser zo moe hebben gemaakt dat hij een stoel voor hem liet halen. De naam Königsstuhl werd echter al in 1584 gebruikt in een reisverslag van pastoor Rhenan, die in opdracht van de hertog van Pommeren minerale bronnen moest lokaliseren, dus de naamgeving dateert van veel eerder. Volgens een andere legende komt de naam voort uit het feit dat in de oudheid de persoon die als eerste erin slaagde de krijtrotsen vanaf de kant van de zee te beklimmen en op de stoel bovenaan te zitten, tot koning werd gekozen.
Bezoekerscentrum Königsstuhl Nationaal Park.
www.koenigsstuhl.com