Selecteer de taal

De Blankaart

  • Wandelroute van: TrailExplorer

De Blankaart

Water is het sleutelwoord van deze wandeling omdat de Blankaart in het hart ligt van de overstroombare IJzervallei. De naam Blankaart verwijst immers naar ‘Blank Staan’. De Blankaartvijver is een restant van vroegere turfwinning. In het gebied kom je langs vogelkijkhutten, uitkijktorens en een uitzichtplatform. Afhankelijk van het seizoen zijn er zoveel verschillende vogels te spotten dat je de tijd vergeet.

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Zeshoek met groen opschrift.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Blankaartvijver.

De wandeling vertrekt aan het Blankaartkasteel dat nu ingericht is als bezoekerscentrum. Je gaat een stukje door het bos op het kasteeldomein. Al vrij snel kan je heen en terug naar de eerste vogelkijkhut De Otter. Na je bezoek aan de hut wandel je verder door het bos en steek je het pittoreske brugje aan de vijver over. In de vijver valt het kunstwerk De Otter op. Je gaat verder tot aan het plankenpad, hier kan je heen en terug weer naar een vogelijkhut, staat niet aangegeven. Je gaat verder over het plankenpad. Aan een splitsing op het plankenpad kan je weer, heen en terug, naar kijktoren De Otter. Je gaat door een meer open terrein en steekt de Velkelokerbeek over. Aan een splisting hou je links aan en je gaat in de richting van de uitkijktoren, die je trouwens al van ver ziet staan. Vanop de toren heb je een prachtig zicht op de Blankaartvijver en de weidse omgeving. Van de toren wandel je verder, steekt twee bruggetjes over om uit te komen op een verharde weg. Hier kan je even stoppen voor een lekker hoeveijsje bij Hoeve ’t Madeliefje. Je volgt de weg en gaat naast het spaarbekken Blankaart in de richting van een uitkijkplatform aan de Stenensluisvaart. Hier heb je weer een mooi uitzicht op de hele omgeving. Je volgt verder de Noordbroekstraat tot aan het kruispunt met de Zuidbroekstraat. Hier sla je rechtsaf de Zuidbroekstraat in. (Zie WP1 op de kaart - de markering ontbreekt hier). Je volgt de straat en gaat voorbij Sport Vlaanderen Woumen. Bijna op het einde van de Zuidbroekstraat sla je rechtsaf een pad in. Het pad komt uit op de Y-splitsing van de heenweg. (WP2 op de kaart) Vanaf hier volg je de route van de heenweg tot juist aan het begin van het plankenpad. Hier volg je het pad links. Aan de eerste kruising sla je terug linksaf en je volgt het bospad tot aan het kasteel.

De Blankaart

Download PDF voor routebeschrijving.

Sommige paden kunnen er zeer drassig bij liggen en na overvloedige regen kan zelfs een gedeelte van het gebied ontoegankelijk zijn.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Blankaart.

Een kasteel bouwen aan de rand van de overstroombare IJzervallei was de jongensdroom van baron Gustave de Coninck de Merckem in de negentiende eeuw. Dankzij de erfgenamen van de baron heeft Natuurpunt hier zijn vaste stek. De familie was sociaal ingesteld en had een hart voor de natuur. In 1959 bouwden ze het kasteel om tot een vormingscentrum en gaven ze de Blankaartvijver en het omliggende moeras in beheer aan Natuurpunt. De Blankaart ligt in het hart van de overstroombare IJzervallei. Water is hier het sleutelwoord. Bij hevige regen kunnen de IJzer en andere ‘vaarten’ het vele water niet onmiddellijk afvoeren en lopen de omliggende hooi- en weilanden als natuurlijk ‘wachtbekken’ vol. Op die manier blijven de dorpen van wateroverlast gespaard. Het waterpeil en de waterkwaliteit blijven ook vandaag nog van levensbelang voor het natuurgebied. De natte hooilanden en graasweiden zijn het hele jaar door een uitgelezen plek voor duizenden weide-, riet- en watervogels. In het gebied en de rest van de IJzervallei kan je de vogels op verschillende manieren ontdekken: via de talrijke vogelkijkhutten en -wanden of langs uitgestippelde wandelpaden. De naam Blankaart verwijst naar ‘blank staan, onder water staan’.

De Blankaartvijver is een restant van vroegere turfwinning en is dus door de mens uitgegraven. De Blankaart werd het eerst als waterplas afgebeeld op een kaart rond 1560. Het hart van het natuurgebied is alleen over het water toegankelijk. Het beheer van de rietlanden wordt daardoor extra bemoeilijkt. Het gebeurt vaak met de werkboot, een traditionele houten platbodem, een ‘schuytte’ van inlandse eik, voor De Blankaart gemaakt door één van de laatste authentieke ambachtelijke botenbouwers in Noord-Frankrijk. Dergelijke platbodems werden destijds in de streek ingezet voor het transport van turf.

Bezoekerscentrum Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.