Selecteer de taal

Duinenreservaat De Westhoek

  • Wandelroute van: Roger

Duinreservaat De Westhoek

Badstad De Panne is terecht trots op haar duinenerfgoed en ontwikkelde er tal van wandelpaden. Deze wandeling geeft je een kijk op de verrassend mooie natuur aan de Westkust. Het Duinenreservaat De Westhoek vormt samen met het Calmeynbos, de Krakeel- en de Oosterhoekduinen het grootste duinenmassief van onze Belgische kust.

Afstand: 14.5 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 83% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Door de Sahara in De Panne.

De wandeling gaat door bos, duin en langs het strand. Meteen ook de reden waarom deze wandeling de moeilijkheidsgraad gemiddeld kreeg. Niet alleen de duinen maar ook het mulle zand zorgen ervoor dat deze wandeling niet onderschat mag worden. Via de Oosterhoekduinen, een 80 hectare groot duin- en bosgebied waar droge mosduinen en duingraslanden de toon zetten, wandelen we in de richting van het Calmeynbos. Het Calmeynbos is een mooi gevarieerd duinbos van 66 hectare. Daarna komen de Krakeelduinen aan bod, dit is een begrazingsgebied van 20 hectare waarop Swifters-schapen grazen. We wandelen verder en komen in het duinenreservaat De Westhoek, ook de Sahara genoemd. Dit natuurgebied is het oudste natuurreservaat aan onze Belgische kust, en ligt geprangd tussen De Panne en de Franse grens. Er loopt een mooi aangelegd duinpad met 3 uitkijkplatformen. Konik-paarden grazen er. Weetje: Kon is Pools voor paard, Konik voor paardje...... Via het grenspad, letterlijk de grens Frankrijk-België, komen we op het strand. Hier wandelen we rechtsaf tot wandelknooppunt 2 en via de Schuilhavenlaan komen we terug in het natuurreservaat.

Duinreservaat De Westhoek

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Belgische Militaire Begraafplaats.

Op de Belgische militaire begraafplaats De Panne liggen 3.152 Belgische doden begraven. Deze begraafplaats is daarmee de grootste Belgische militaire begraafplaats. De aanleg van deze begraafplaats startte tijdens de oorlog. Na de oorlog waren er nog heel wat bijzettingen door ontruiming van kleinere begraafplaatsen in de Westhoek.

Gemeentelijke begraafplaats.
www.depanne.be.

POI 2 - De Duinpanne.

Bezoekerscentrum De Duinpanne is centraal gelegen in het Calmeynbos. In het bezoekerscentrum kan je heel wat gratis folders krijgen over de ruime omgeving of zelf aan de slag met onze interactieve kaart. Een blikvanger in het centrum is het Noordzeeaquarium.

Bezoekerscentrum De Duinpanne.
www.west-vlaanderen.be.