Selecteer de taal

Muziekbos

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Muziekbos

Deze wandeling gaat door het mooie Muziekbos naar de Geuzentoren op de Muziekberg. Daarna wandel je door een open landschap met prachtige vergezichten naar het gehucht Louise-Marie. Van het gehucht gaat het in de richting van het Sint-Pietersbos, een reliëf rijk gemengd bos met tal van bronnen en bronbeekjes.

Afstand: 14 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 373 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Geuzentoren.

Vanop de parking wandel je in de richting van de Lorette kapel. Van de kapel wandel je naar het Muziekbos. De naam Muziekbos heeft oorspronkelijk niks met muziek te maken. "Muz" is Keltisch voor "moeras", een drassig stukje grond dat tussen vijvertjes ligt. Je klimt van de Fortuinberg naar de Muziekberg waar je even heen en terug naar de Geuzentoren gaat. Juist naast de Geuzentoren kan je nog een Gallo-Romeinse grafheuvel ontdekken. Je gaat het bos uit en gaat onder een spoorweg door. De route gaat nu door een open landschap met onderweg prachtige vergezichten, zoals het zicht op Ronse. Je gaat over lokale verkeersluwe wegen en onverharde paadjes in de richting van het gehucht Louise-Marie. In het gehucht valt de mooie lindendreef op die je naar de Onze-Lieve-Vrouw La Salette kerk brengt. Je klimt nu van het gehucht naar het Sint-Pietersbos. Je gaat door dit zeer gevarieerd gemengd bos met tal van bronnen en bronbeekjes. Door de vallei van de Trosbeek keer je terug naar het vertrekpunt.

Muziekbos

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Paden kunnen er drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Lorette kapel.

In 1676 liet Christophe De le Tenre, pastoor van de Sint-Martinusparochie, deze kapel bouwen om de zondagsplicht wat te verlichten voor de gelovigen die veraf woonden.

Geen extra informatie.

POI 2 & 3 - Geuzentoren en grafheuvel.

Op één van de hoogste toppen van het Muziekbos staat een middeleeuws uitziende ronde stenen toren, de Geuzentoren. De toren werd gebouwd met ijzerzandsteen door M. Scribe in 1864. De toenmalige eigenaar van het bos liet zich wellicht meeslepen door de mode van de tijd om vaak bizarre of romantische bijgebouwtjes op te trekken "Follies" genaamd, een modeverschijnsel dat vanuit Engeland overwaaide. Dit gebouwtje had echter wel degelijk een functie. Het werd geregeld beklommen door de eigenaar om van het omliggende landschap te genieten. Omer Wattez kwam hier met zijn Antwerpse literaire vriend Pol De Mont wandelen. Het is op één van hun tochten dat ze de toren beklommen. Dichter Pol de Mont keek vanop de toren uit over de omgeving en riep "Maar dat zijn hier de "Vlaamse Ardennen", en zo kreeg de streek haar naam... Op een paar passen van het torentje kan je een Gallo-Romeinse grafheuvel ontdekken.

Geen extra informatie.