Selecteer de taal

Wellemeersen

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Wellemeersen

Deze wandelroute neemt je mee door de Welle- en Kapellemeersen een van de laatste natuurlijke overstromingsgebieden van de Dendervallei. Dit natuurgebied in de Denderstreek is een van de best bewaarde natuurparels in het Scheldeland.

Afstand: 12 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Witte zeshoek met groen opschrift.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Kapellemeersen.

Het ongeveer 350 ha grote natuurgebied van de Welle- en Kapellemeersen ligt aan weerszijden van de Dender, tussen de dorpskernen van Erembodegem en Denderleeuw. Met een fauna en flora van meer dan 1000 verschillende dier- en 1400 verschillende plantensoorten is het een van de best bewaarde natuurparels in Scheldeland. Tegelijk is het een van de laatste natuurlijke overstromingsgebieden van de Dendervallei. Het gebied kent een enorme verscheidenheid aan fauna en flora. Zowat alles komt er aan bod: van hoog naar laag, van nat tot droog, taluds, waterpartijen, hooiweiden in allerlei stadia, ondergelopen elzenbroeken, populierenaanplantingen, brongebiedjes.

Kapellemeersen

Goed gemarkeerd.

In de drassige stukken zijn knuppelpaden aangelegd maar het is toch aan te raden om stevig en waterdicht schoeisel aan te trekken.

Kaart & Poi's.

POI 1 & POI 3 - Welle- en Kapellemeersen.

Tussen de dorpskernen van Denderleeuw en Erembodegem, de E40 en talrijke spoorlijnen, ligt één van de best bewaarde natuurparels van de Dender verscholen. De Dender vormde hier in dit gebied een brede alluviale vlakte. Toen deze rivier nog een beek was en niet door sluizen geregeld werd, overstroomden de omliggende vlakten vaak. Rietlanden, zeggenvelden, elzen-olmenbossen, dottergraslanden en moerasspirearuigten zijn typisch voor dit natuurgebied. Interessante vegetaties zijn te vinden in de verlande zandwinningsputten. Het gebied heeft een vogelkijkhut met uitzicht op een vloeiweide en een vleermuizenkelder.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.

POI 2 - Sint-Amanduskapel.

In de Sint-Amandusstraat in Erembodegem wandel je voorbij de mooi gerestaureerde en beschermde Sint-Amanduskapel, de oudste in de regio. Hier wordt sinds de 14de eeuw de patroonheilige Sint-Amandus aangeroepen tegen oog- en wormziekten. Om te genezen, moest de zieke gelovige 9 dagen achter elkaar zijn ogen deppen met water uit het Sint-Amandusputteken.

Geen extra informatie.