Selecteer de taal

Klein Schietveld

  • Wandelroute van: Eric Dengler

Klein Schietveld

Deze mooie wandeling gaat door het bos- en heidegebied van het natuurgebied Klein Schietveld helemaal rond het vliegveld van Brasschaat.

Afstand: 11 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Zie PDf routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Heidelandschap.

We starten aan het vliegveld van Brasschaat. Dit is een van de oudste vliegvelden in België. Vlakbij ligt het Site Gunfire Brasschaat-Museum. Het vliegveld is een onderdeel van de militaire basis van Maria-ter-Heide, die deel uitmaakt van de fortengordel rond Antwerpen. Vandaar uit gaan we het Klein Schietveld in.

Klein in naam, maar groots in natuur. Het Klein Schietveld wordt ‘klein’ genoemd omwille van de nabijheid van grotere broer Groot Schietveld. Naar Vlaamse normen is het echter allesbehalve klein, een aaneengesloten stuk natuur van bijna 900 hectare en het militair domein is deels toegankelijk. Natte heide en vennen, droge heide, landduinen en schrale graslanden lopen hier naadloos in elkaar over. Het heidelandschap is het leefgebied voor beschermde amfibieën zoals de heikikker, kamsalamander en rugstreeppad. Ook vogels zoals de boomleeuwerik en nachtzwaluw houden ervan. Het eerste deel van de wandeling gaat ten oosten van het vliegveld naar het noorden, afwisselend door bos en heidegebied. Daarna gaan we via de westelijke zijde door bos en heide, via wandelknooppunten, terug naar de startplaats.

Klein Schietveld

Download PDF voor volledige routebeschrijving.

Gezien de nabijheid van het groot schietveld zijn er soms knallen van de schietoefeningen te horen. Vooral wandelaars die hun trouwe viervoeter meenemen dienen hier rekening mee te houden.

Kaart & Poi's.