Selecteer de taal

Den Rooy en Smisselbergen

Den Rooy en Smisselbergen

Den Rooy en Smisselbergen zijn twee uitgestrekte bosgebieden in Meerle waar je verschillende biotopen en leefgebieden ontdekt. Dwars door het gebied loopt de Heerlese Loop. Een gedeelte van het gebied ten zuiden van de loop wordt beheerd als bloemrijk grasland. Dit bosgebied is een belangrijke verbindingszone tussen enkele natuurgebieden in Nederland & België.

Afstand: 8.3 km.

Tijd: 2u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten wandelnetwerk & WP's.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Mjeelse Pier.

Terwijl vroeger de "heren" de toegang tot hun domeinen aan iedereen ontzegden, heet natuurpunt wandelaars en natuurliefhebbers nu welkom in de prachtige domeinen van Den Rooy en Smisselbergen. Centraal in het gebied ligt een gedegradeerd hoogveenrelict. Met uitzondering van enkele bijzondere veenmossen komen hier geen planten van het hoogveen meer voor. Door gericht beheer, o.a. door te plaggen en de waterstand te verhogen, tracht Natuurpunt die planten terug te krijgen. De levendbarende hagedis voelt zich hier nog prima thuis net als de hazelworm, die in de strooisellaag leeft. De pootloze hagedis kan tot wel 45 cm lang worden. Misschien is hij wel eens aanzien als een reuzenpier en is daar de legende van de Mjeelse Pier op gebaseerd? Vroeger was de grond in Meerle onvruchtbaar. Toen een boer een pier vond op zijn veld was men zo verheugd (pieren leven in vette grond) dat men besloot de pier in Meerle te houden. De dorpssmid maakte een stevige ketting en hiermee werd de pier vastgemaakt aan de kerk, maar toch verdween hij telkens weer in de grond. De inwoners van Meerle worden “Mjeelse Pieren” genoemd.

Tip: Het kortebeentjespad is een wandelroute van 1,5 km lang die kinderen (0 - 12 j) uitdaagt om op avontuur te gaan in het bos. Wandelen over kronkelende paadjes en bruggetjes, voelen aan het mos, klimmen tussen omgevallen bomen, kriebeldiertjes ontdekken, springen over sloten, hutten bouwen en nog zoveel meer....

Den Rooy en Smisselbergen

Download PDF voor volledige routebeschrijving.

Wandeling kan verkort worden tot 3.8 km.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Den Rooy en Smisselbergen.

Tot de helft van de 19e eeuw was bijna heel Meerle -en wijde omgeving- ruw onontgonnen heidegebied dat grotendeels in handen was van de Hertog van Salm Salm. Door schulden en een erfkwestie moest hij een groot deel van zijn gronden verkopen. In 1847 werden Den Rooy en Smisselbergen aangekocht door de Gentse industrieel Jean Voortman en door Edward Jacquemyns, geneeskundige, scheikundige en ingenieur in de katoenfabriek van de Gentse familie Voortman. De welgestelde families kochten toen in een klap 2000 hectare braakliggende heidegronden aan in Meerle en omgeving. De ‘woeste’ gronden moesten renderen en werden omgezet in bossen, akkers en weilanden.

Geen extra informatie.