Selecteer de taal

Hoogmoerheide

Hoogmoerheide

Deze wandeling gaat door natuurgebied Hoogmoerheide waar bossen en droge heide elkaar afwisselen. Daarna gaat de route in de richting van het natuurgebied Het Moer, van oudsher een moeras dat het oorspronkelijke brongebied van de Noordermark vormt. Het laatste gedeelte gaat door landschapspark ’t Zwart Goor. Naast het heidegebied kom je langs de Grote Vijver met romantisch boothuis.

Afstand: 11 km.

Tijd: 2u45.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Het Moer en Zwart Goor.

Van de kapel wandel je in de richting van de Hoogmoerheide, die je doorkruist. Daarna volg je een stukje de Gelsmoerloop om het natuurgebied Het Moer te bereiken. Wat onmiddellijk opvalt zijn de poelen die verspreid in het landschap liggen. Verder volg je de Noordermark en juist voor de restanten van de Moermolen neem je een vlonderpad dat door het gebied leidt. In het natuurgebied Zwart Goor werden monotone dennenbossen omgevormd tot een heidegebied. Je gaat door het preventorium Emmaüs naar de Grote Vijver waar nog een mooi boothuis staat.

Hoogmoerheide

Download PDF voor volledige routebeschrijving.

Verkorting tot 4.8 km mogelijk.

Verschillende zit- en picknickbanken onderweg.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Hoogmoerheide.

De Hoogmoerheide is een opmerkelijk droge heide te midden van het Turnhouts vennengebied en Het Moer. De vzw Natuurpunt heeft hier in de loop der jaren een aantal beheerswerken uitgevoerd, die resulteerden in het herstel van de heidevegetatie. Op de droge plekken domineert struikheide, op de iets vochtigere bodems floreert dopheide en het pijpenstrootje.

Geen extra informatie.

POI 2 - Het Moer.

Het Moer, van oudsher een moeras, is het brongebied van de Noordermark. Op het Bergske kwam destijds een nederzetting tot stand, genoemd Craytenborch of Krijtberg. De bewoners haalden uit het Moer brandstof voor de open haard. De veenlagen werden met de riek gebaggerd, in brokken versneden en in droogstapels gelegd. De turfblokken gaven warmte maar geen vlam. Later kwam men bij kleilagen uit waarmee in klampovens stenen werden gebakken. In het Moer werden ook wilgen gekapt, gebruikt om zitjes te maken voor onder meer kerkstoelen.

Geen extra informatie.

POI 3 - Moermolen.

De Pelseneer - De Chaffoy uit Mechelen was fabrikant van zitjes uit wilgentwijgen. Hij liet in 1844 een stenen windmolen bouwen, gebruikt om graan te malen maar ook om het Moer te ontwateren met een scheprad. In 1889 werd de molen omgevormd tot een bovenkruier door Adriaan Gilis, zijn broer Miel gebruikte hem later om windenergie, middels een generator op te slaan in accumulatoren. De stenen romp herinnert aan een glorieus verleden.

Geen extra informatie.

POI 4 - Zwart Goor.

Het Zwart Goor evolueerde van riant park en buitenverblijf van een grootgrondbezitter tot een preventorium verworven door de vzw Emmaüs. Thans biedt de Emmaüs op ’t Zwart Goor opvang aan een 400-tal volwassenen met een mentale en verstandelijke beperking. Hun grote vijver met romantisch boothuis is de meest idyllische plek in Merksplas. Natuurpunt bouwde de oude en monotone dennenbossen om tot een heidegebied waar men het reliëf van de zeldzaam geworden landduinen nog kan bewonderen. De historische dreven werden verjongd.

Geen extra informatie.