Selecteer de taal

Tabakkertocht

Tabakker tocht

Wandeltocht door één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug, het Amerongse Bos. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen, sommige grove dennen dateren uit 1770. Zij lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. Naast zijn ouderdom heeft het Amerongse Bos nóg een bijzonderheid de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Afstand: 18 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Niet toegelaten.

Totale stijging: Geen info.

Aard: 96% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Het Amerongse bos.

Tijdens de tocht komt men langs enkele karakteristieke tabaksschuren. In de zeventiende eeuw ontstond er in deze regio een bloeiende tabaksteelt. De tabaksbladeren werden in juli en augustus geplukt. De tabakker (tabaksteler), waarnaar deze route is vernoemd, reeg de bladeren aan een stok en hing ze op in dergelijke schuren om te laten drogen. De overige bezienswaardigheden zijn kasteel Amerongen, korenmolen 't Wissel, een grafheuvel en het landgoed Zuylenstein met schaapskooi en landhuis.

Tabakker tocht

Download PDF voor routebeschrijving.

De Amerongse Bovenpolder is in de periode van 1 oktober tot 1 april gesloten, tijdens deze periode kan je de alternatieve route volgen zoals beschreven in PDF - routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Molen 't Wissel.

De molen uit 1855 was tot 1930 op windkracht in bedrijf. Daarna nam een elektrische maalderij het van de wind over. Restauraties in 1960 en 1980-1981 konden niet voorkomen dat de molen in verval raakte. In 2005 is de molen door Utrechts Landschap grondig gerestaureerd. Ook de windvang van de molen werd verbeterd door de kap van een houtwal. In 2009 kreeg het metselwerk van de molen een herstelbeurt. Vanaf de molenplaats heeft u een weids uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn en Kasteel Amerongen, dat bijna twee kilometer verderop in de uiterwaard ligt. De opvallende naam van de molen herinnert mogelijk aan een wisselplaats van de tramlijn tussen Zeist en Arnhem, die hier tussen 1884 en 1949 liep.

Utrechts Landschap.
www.utrechtslandschap.nl.

POI 2 - Tabaksschuur Amerongen.

Tussen Amerongen en Rhenen ontmoeten twee grootheden elkaar: de Utrechtse Heuvelrug en de Nederrijn. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. De heuvelrug is al eeuwenlang hoog en droog. De rivier daarentegen is voortdurend in beweging, nat en onvoorspelbaar. Op de overgang van hoog naar laag staat informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen.

Utrechts Landschap.
www.utrechtslandschap.nl.

POI 3 - Landgoed Zuylestein.

Het uit de Middeleeuwen daterende landgoed Zuylestein ligt tegen de grens tussen Leersum en Amerongen, ten zuiden van de Rijksstraatweg. De situering is daarmee op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar het lagere Kromme Rijngebied.

Landgoed Zuylestein.
www.landgoed-zuylenstein.nl.

POI 4 - Kasteel Amerongen.

Kasteel Amerongen is een prachtig ‘Huys’ uit de zeventiende eeuw. Het Huys, de tuin en inventaris vormen een eenheid die in Nederland niet veel voorkomt. Kasteel Amerongen heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. Het kasteel is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen.

Kasteel Amerongen.
www.kasteelamerongen.nl.