Selecteer de taal

Gerendal

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Gerendal

Het Gerendal is een natuur- en wandelgebied in Valkenburg a/d Geul. Tijdens deze korte maar pittige wandeling kom je langs de plaatselijke orchideeëntuin en gaat het verder langs hellingbossen, hoogstamboomgaarden, weilanden en heggen. De grazende kudde Mergellandschapen maken dit idyllische landschap compleet.

Afstand: 6 km.

Tijd: 2u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 145 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Rode wandelpaaltjes.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Orchideeëntuin.

Je verlaat het vertrekpunt langs de verharde weg en al snel sla je linksaf en begin je aan de klim naar het plateau. Hier heb je prachtige vergezichten. Verder wandel je langs een aantal oude en jonge hoogstamfruitbomen, weilanden en heggen. Je keert terug en komt uiteindelijk bij de Orchideeëntuin. Dit is de grootste trekker in dit gebied. Nu is het nog een klein stukje terug naar het vertrekpunt.

Gerendal

Download PDF voor routebeschrijving.

Goed gemarkeerd.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Orchideeëntuin.

In orchideeëntuin van Gerendal is een groot deel van de in Nederland nog in het wild voorkomende orchideeën bijeengebracht. In totaal zijn hier 23 inheemse soorten te vinden. Deze parasieten, want dat zijn orchideeën eigenlijk, gedijen uitstekend op de schrale grond. De tuin ligt in een dal op kalkgrasland. De bloemen worden bestoven door nachtvlinders, die met hun tong de nectar uit de bloemen halen. Geopend van begin mei tot eind juni (de bloeitijd van de orchideeën), dagelijks van 10-17 uur. De toegang is gratis. Er is een gids aanwezig die u van informatie kan voorzien. VVV Zuid-Limburg organiseert in mei, juni en juli regelmatig excursies naar de orchideeëntuin.

Staatsbosbeheer.
www.staatsbosbeheer.nl