Selecteer de taal

Pietzmoor en Osterheide

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Pietzmoor

De wandeling gaat door het prachtige hoogveen gebied Pietzmoor. Dit natuurgebied ligt aan de zuidelijke rand van het natuurgebied Lüneburgerheide en is 8000 jaar oud. Onderweg zal in de lente de katoengrasbloem zeker je aandacht trekken. Verder op de route kan je dan weer genieten van het uitgestrekte heidegebied van de Osterheide.

Afstand: 15 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 70 meter.

Aard: 99% onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Hoogveen en heide.

Vanop de parking wandel je al snel het hoogveengebied in. Wat direct opvalt zijn de dode bomen en donkere, met water gevulde veenvlaktes. Voor de heidebewoners was turfwinning van groot belang voor verwarming en koken. Daarom werd in de 19e eeuw de heide over een groot gebied drooggelegd. Vandaag wordt het oorspronkelijke hoogveen in ere herstelt. Onderweg staan informatieborden met meer uitleg over de geschiedenis van de prachtige gebied. De plankenpaden houden je voeten droog. Eens je het Pietzmoor verlaat kom je in de uitgestrekte Osterheide, waar je een compleet ander landschap ziet. Onderweg wandel je langs de schaapskooi en de kans is groot dat je de herder met zijn typische Heidschnucken schapen tegenkomt. Aan het pittoreske Silvester meer is een mooie picknick plaats ingericht.

Sylvestersee

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Pietzmoor.

De vorming van het hoogveen werd bevorderd door de ligging in een depressie en door ondoordringbare kleilagen. Uit Strata-onderzoek uit 1975 bleek dat de maximale dikte van het veen 7,5 meter bedraagt. Als men uitgaat van een jaarlijkse groeisnelheid van de veenmossen van ongeveer 1 millimeter, dan is het Pietzmoor 8.000 jaar oud.

Geen extra informatie.

POI 2 - Osterheide.

De Osterheide is ontstaan ​​uit een voormalig militair oefenterrein. In 1994 kwam er een einde aan het gebruik als oefenterrein en begon een natuurvereniging met de herontwikkeling van het verwoeste terrein. Na veel tijd en moeite ontstond er een uitgestrekt heidelandschap met verspreide moerassen, bosjes en voedselarme graslanden.

Geen extra informatie.

POI 3 - Silvestermeer.

Het pittoreske Silvestermeer, vernoemd naar een Britse officier, is ontstaan door verdichting van de ondergrond toen zware militaire machines door het gebied rolden. Tegenwoordig past het harmonieus in de Osterheide en droogt het, ondanks dat het alleen door regenwater wordt gevoed, nooit uit.

Geen extra informatie.