Selecteer de taal

Naar de Königsstuhl

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Königsstuhl

Deze wandeling laat je kennismaken met het oeroude beukenbos van het Nationaal Park Jasmund en de krijtrotsen van de Oostzee. Aan het bezoekerscentrum van het Nationaal Park en aan het Victoria uitzichtpunt krijg je een mooi zicht op de bekende krijtrots, de Königsstuhl.

Afstand: 9 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 160 meter.

Aard: 85% onverhard.

Markering: Gedeeltelijk - Blauw-Wit streepje.

Advertentie.

Beuken en krijtrotsen.

Je verlaat het dorp en gaat parallel met de Oostzee door een loofbos hoog boven de kustlijn. Je passeert de site waar de vuurtoren van Ranzow stond van 1905 tot 1999. Na een grondige restauratie werd de vuurtoren verplaatst naar de site van Arkona op het eiland Rugen. Soms krijg je een doorkijk op de Oostzee maar vooral de oeroude beuken zullen opvallen. Je gaat voorbij een lokale plaats in het bos, Teufelsgrund. Je kan je er wat bij voorstellen maar waarom die plaats zo genoemd is blijft een raadsel. Aan Stubbenkammer kom je uit op een verharde weg die je naar het bezoekerscentrum Königsstuhl Nationaal Park brengt. Je kan, tegen betaling, het centrum bezoeken. In het centrum heb je een mooi pad dat je naar het uitzichtpunt aan de befaamde krijtrots Königsstuhl brengt. De wandeling gaat verder naar het Victoria uitzichtpunt, waar je een veel betere kijk hebt op de Königsstuhl en de Oostzee. Na een bezoek aan de site gaat de route terug naar Lohme over brede onverharde boswegen door het prachtige beukenbos. Onderweg zal de witte kasteeltoren van hotel Ranzow zeker opvallen.

Nationaal Park Jasmund

Download PDF voor kaart van de wandeling.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Königsstuhl.

De smalle maar massieve granieten treden die naar het 200 m² grote plateau op de Königsstuhl leiden, liggen boven een grafheuvel uit de bronstijd (2200 tot 800 v.Chr.). De naam Königsstuhl zou zijn terug te voeren op een gebeurtenis in 1715 waarbij de Zweedse koning Karel XII vanaf dit punt een zeeslag tegen de Denen heeft geleid. De strijd zou de heerser zo moe hebben gemaakt dat hij een stoel voor hem liet halen. De naam Königsstuhl werd echter al in 1584 gebruikt in een reisverslag van pastoor Rhenan, die in opdracht van de hertog van Pommeren minerale bronnen moest lokaliseren, dus de naamgeving dateert van veel eerder. Volgens een andere legende komt de naam voort uit het feit dat in de oudheid de persoon die als eerste erin slaagde de krijtrotsen vanaf de kant van de zee te beklimmen en op de stoel bovenaan te zitten, tot koning werd gekozen.

Bezoekerscentrum Königsstuhl Nationaal Park.
www.koenigsstuhl.com