Selecteer de taal

Den Dotter

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Den Dotter

Deze wandeling gaat door het zacht glooiende landschap van het natuurgebied Den Dotter dat zijn naam dankt aan de dotterbloem, een geel bloempje dat hier welig groeit in het voorjaar. De vallei van de Molenbeek is de blauwe draad op deze afwisselende wandelroute.

Afstand: 12.5 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 132 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Rood vierkant en Blauwe rechthoek.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Vallei van de Molenbeek.

Van het vertrekpunt kom je al snel aan de Kruiskapel waar ook een informatiebord van Natuurpunt staat. Je gaat verder door het natuurgebied Den Dotter met onderweg hooilanden, broekbossen en waardevolle kouters. Het glooiende landschap maakt dat je ook kan genieten van prachtige vergezichten. Als je bijna in Erpe-Mere bent dan keer je terug aan de visvijver en ga je door het Blauwbos naar de vallei van de Molenbeek. Deze beek heeft zijn naam te danken aan de vele watermolens die hier vroeger waren. Nu kom je onderweg enkel nog de Gotegemmolen en helemaal op het einde de Engelsmolen tegen.

Den Dotter

Download PDF voor routebeschrijving.

Sommige paden kunnen er drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Den Dotter.

Den Dotter in Haaltert biedt een bonte combinatie natuurlandschappen en is daarom ideaal om te gaan wandelen. Spot hier de dotterbloem, waarnaar het gebied vernoemd is, of een van de vele vogelsoorten. De afwisselende landschappen bieden een ideaal wandeltafereel. De blauwe draad door het gebied is de Molenbeek. Op de lagere delen vind je natte wei- en hooilanden, ruigtes en broekbossen. De hogere en drogere delen bestaan uit open, golvende koutergebieden, die al eeuwenlang bewerkt worden. De wandelroute brengt je langs een erg gevarieerd landschap van meersen, bosjes en open kouters, doorsneden met nog twee kleine zijbeekjes, de Vorsinkbeek en de Holbeek. Op de hoger gelegen open kouters heb je telkens weer mooie vergezichten en zie je de vallei van de traag slingerende Molenbeek. Binnen het natuurgebied liggen twee geklasseerde watermolens: de Engelsmolen en de Gotegemmolen. Den Dotter ligt tussen twee gehuchten met een Frankische naam: Brantegem en Gotegem. Brantegem verwijst naar de woonst van de familie Branda (branda+inga+hem). Gotegem of Guthinghem is de woonplaats van de familie Guti of Guta. De naam Guthingahem komt al voor in de oorkonde van Sint-Baafs uit het gezegende jaar 966.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.