Selecteer de taal

Bootjesvenpad

Bootjesven

Deze natuurwandeling gaat door een statige dreef langs de voormalige landlopersboerderij en brengt je naar de grens met Nederland. Over een kronkelend paadje wandel je door een drassig gebied met vennen en heide. Via de Torendreef kom je aan het Bootjesven. Het Bootjesven is een natuurlijk ven dat werd uitgediept voor turfwinning. Aan het Bootjesven kwamen vroeger de bewakers van de Kolonie zwemmen met hun gezinnen. Op zomerdagen gaven ze hun portefeuille in bewaring bij een ‘colon’ aan de rand van het ven.

Afstand: 5 km.

Tijd: 1u15.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 95% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Zwarte Marjan.

Van het bezoekerscentrum wandel je langs de voormalige landlopersboerderij tot aan de grens van het domein, dit is eveneens de grens met Nederland. De Grensdreef voert je naar een drassig gebied, je gaat door het poortje en volgt een idyllisch kronkelend paadje. Het traject brengt je via de Torendreef naar het Bootjesven. Aan het Bootjesven staan picknicktafels waar je even het verhaal van Zwarte Marjan kan doen herleven. Via sprookjesachtige dreven en rondom de boerderij bereik je terug het vertrekpunt.

Bootjesven

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Zwarte Marjan.

Van 1828 tot 1848 verbleef deze vrouw op Wortel-Kolonie. Ze was geplaatst door de toenmalige ‘Openbare Onderstand’ van Zele bij Dendermonde. Ze verbleef in een hut achter Bootjesven samen met haar echtgenoot, die echter snel na de aankomst stierf. De hut was opgetrokken met planken en plaggen van veen, met onderaan wat bakstenen als fundering. Oorspronkelijk was het de bedoeling geweest van de Maatschappij voor Weldadigheid om er een woning op te trekken voor een kwartiermeester-opzichter (einde van het bewoonde deel van de kolonie). Gebrek aan geld besliste er echter anders over. Lange tijd werd de hut nog gebruikt als schapenstal en later als schuilplaats tijdens barre weersomstandigheden voor de boswerkers (landlopers met begeleidende bewaarder). De afbraak vond plaats in de periode 1950-1955. Achter Bootjesven blijven er nog wel enkele resten over van de fundering. Ter ere van Zwarte Marjan, brouwde Brouwerij Vagebond uit Merksplas een lekker fruitbier, dat te verkrijgen is bij Toerisme Hoogstraten. Heerlijk op een zonnig terrasje!

Geen extra informatie.